SK Inc и SK Innovation - дъщерни дружества на SK

...
SK Inc и SK Innovation - дъщерни дружества на SK
Коментари Харесай

Корейците стават най-големият инвеститор в компанията за реактори TerraPower на Бил Гейтс

SK Inc и SK Innovation - дъщерни сдружения на SK Group, втория по величина конгломерат в Корея - са вложили 250 млн. $ в американската компания за нуклеарни нововъведения TerraPower. Зад нея стои финансовата империя на Бил Гейтс, която търси път към нуклеарната сила на бъдещето.
Проектът на TerraPower за нуклеарен реактор Natrium, в който се употребяват разтопени соли като охладители и топлинни батерии, е един от двата обещаващи плана, подкрепени от федералната стратегия на Съединени американски щати за проява на усъвършенствани реактори (ARDP). Реакторът на бързи неутрони Natrium с мощ 345 MWe и буферната система за предпазване на сила от разтопени соли с мощ 500 MWe са планувани за създаване в Кеммерер, Уайоминг.

Участието в програмата ARDP допуска, че TerraPower ще набере най-малко 50% от нужната сума (2 милиарда долара) от вложенията, набрани за пилотния план. Преговорите с SK Group се водят от началото на годината. Очакваше се дъщерни сдружения на корейския конгломерат да закупят 10% от акциите на TerraPower. В последна сметка фирмите се споразумяха за инвестиция от 250 млн. $ от страна на SK Group в TerraPower, което е най-голямото набиране на средства от един вложител. TerraPower набра общо 750 млн. $ в последния си капиталов кръг.
Корейската компания има какво да предложи на TerraPower във връзка с технологиите. Интерес има и към самия реактор и неговите производни. Например корейските компании се интересуват от нови изотопи за създаване на медикаменти за рак. Малките модулни реактори, като да вземем за пример реакторът TerraPower Natrium, също съставляват интерес за корейците като източник на чиста и относително евтина електрическа сила. Корейците са подготвени да повторят плана в Югоизточна Азия и отвън нея.
Скептиците предизвестяват, че дребните модулни реактори могат да генерират 35 пъти повече радиоактивни боклуци от стандартните, само че светът се нуждае от бърз достъп до електрическа енергия и има малко други възможности.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР