Ситуацията вече не е толкова драматична, но коронавирусът все още

...
Ситуацията вече не е толкова драматична, но коронавирусът все още
Коментари Харесай

6 неща, които трябва да знаем за новата ковид вълна

Ситуацията към този момент не е толкоз трагична, само че коронавирусът към момента не е безобидна простуда

Омикрон дойде в Европа като на филм в края на ноември 2021 година Бяха и стряскащи, и оптимистични дни - случаите се трупаха изумително бързо, само че за пръв път това не усилваше хоспитализациите и смъртността. Осем месеца по-късно е ясно, че очакванията значително се оправдаха и Европа ще изпрати първото си обикновено лято от 2019 година насам. Но омикронът към момента не е безопасен колкото простуда. Какво би трябвало да знаем за тази вълна, в която множеството известни ни правила изгубиха значение разкрива

1. Картината на имунитета е прекомерно шарена

В момента някои хора имат имунитет против алфа и делта, други имат имунитет против фамилията на омикрон, а трети са предпазени от всички разновидности. Някои имат две дози ваксина, други - четири. Поради това самостоятелният ни опит с ковид поражда все по-разнообразни реакции към следващата нова офанзива. Австралия е образец по какъв начин страни с по-малки предишни талази в този момент претърпяват огромна омикрон рецесия. Изследванията демонстрират, че поради новите разновидности на омикрон в този момент хора с три дози ваксина или изкарали остарели разновидности са по-слабо предпазени, в сравнение с са били преди 2 месеца. Този разнороден имунен багаж е повода някои хора да губят имунитет по-бързо от други. Възрастните да вземем за пример получават по-краткотраен имунитет, което постанова навременна реимунизация. Шарената картина изяснява и за какво някои страни минават без проблеми през тази вълна (Великобритания, например), а други съвсем доближиха смъртността от предните (Португалия).

2. Честите заразявания не са безобидни

Колкото и да не ни се желае, COVID-19 остава обществено значимо заболяване и последствията от него може би занапред ще се демонстрират. Много хора карат сега второ/трето заразяване, което влече след себе си всевъзможни затруднения. Натрупва се кумулативен риск от дълъг коронавирус, да вземем за пример. Увеличава се рискът от сърдечни проблеми и тромби. Дори лекото превозване може да докара тежки проблеми - седмици на хронична отмалялост, неочаквана загуба на слуха, която може да се окаже необратима, и така нататък

Ключово значимо е да понижим честотата на заразяване в границите на 12 до 24 месеца, тъй като другояче рискуваме да попаднем в нова здравна рецесия - на хората с дълготрайни проблеми вследствие на COVID-19, предизвестяват медици и в Европа, и в Съединени американски щати, и в Австралия. За редица експерти точно тези дълготрайни проблеми би трябвало да бъдат приоритет на управляващите в новите талази.

3. Какво им става на антивирусните препарати - казусът "Байдън "

Паксловид е един от антивирусните препарати, които при започване на тази година бяха позволени за приложимост под изискване против COVID-19. Напоследък към него се подвигна звук около следващия коронавирус на американския президент Джо Байдън.

Паксловид е разработка на "Пфайзер " - хапче, което може да се взема в домашни условия, с цел да предотврати тежко протичане на инфекцията у рискови пациенти. Приемът би трябвало да стартира до петия ден след появяването на признаци. Лекарството има доста позитивни страни, акцентират в един познавателен материал специалисти от Йейл. В клиничните изпитвания то понижава с 89% риска от хоспитализация и смърт; по-евтино е от други лекарства; счита се, че работи против омикрон. Хапчето не се предписва на всекиго - в Съединени американски щати, да вземем за пример, е позволено единствено на рискови групи.

Има обаче и нежелани особености и точно те нашумяха около Байдън. При някои пациенти паксловид води до завръщане на коронавирус признаците в границите на 2 до 8 дни след привършване на петдневния курс на лекуване. В някои случаи пък пациентът стартира да дава позитивни проби за COVID-19 след няколко негативни, само че без да демонстрира признаци (така беше при Байдън). Все още няма изясненост на какво се дължи този резултат. Според американския център за надзор на болесттите не става дума за устойчивост към лекарството, нито за ново възпаление с вируса. За да стане още по-сложно, в напътствията към американските лекари написа, че при някои пациенти и без паксловид се следи малко завръщане на признаците и това може да е естественият ход на болестта, без да е належащо наново лекуване.

4. Никога не е късно за рецесия - казусът Австралия

Докато Европа не помни всевъзможни ограничавания, Австралия сега претърпява най-тежката си коронавирус зима. Там всичко е огледално на обстановката в Европа - случаите публично са в пъти по-малко, само че хоспитализациите са рекордно доста за цялата пандемия (все отново приказваме за порядък от 5429, а не над 10 000, както беше у нас през 2021 г.). Над 80% от смъртните случаи за цялата пандемия са от 2022 година, като непропорционално висока смъртност има измежду най-възрастните, бедните, имигрантите. 75% от смъртните случаи са с регистрирани съпътстващи болести. Една трета са в старешки домове.

Вълната в началото потегли с огнища в старческите домове - всеки трети дом за възрастни претърпя такова огнище, като сходна беше и обстановката в първите талази в Европа. Това обаче е единствено един от факторите, които подклаждат рецесията. Много хора не се тестват, което първо форсира разпространяването на болестта (човек продължава да върви на работа), и второ - пречи на доста рискови възрастни да получат основно антивирусно лекуване (то би трябвало да стартира в първите дни след появяването на симптоми). Властите изпуснаха и акцията за реваксинация, изключително измежду най-възрастните (ние също сме доникъде).

5. Какви ще са идващите ваксини?

Вместо все да тичаме след вируса, дали не можем да разтеглим имунитета си и да минем една крачка напред? Към момента не разполагаме с такива принадлежности, макар че наличните ваксини все по този начин добре ни пазят от тежко протичане на болестта. На дневен ред обаче са така наречен панкоронавирусните ваксини - ново потомство артикул, който ще излъчва антитела против тези елементи от спайк протеина на вируса, които не мутират много; или пък ваксини под формата на спрей, които ще впръскват антитела в носа и устата, където вирусът първо стартира да се развъжда. Тези хрумвания не са нови - години наред се търси същият метод към грипната ваксина. Но към момента не сме постигнали нещо толкоз универсално.

6. Какви ще са идващите ограничения?

Мерките по границите са съвсем на всички места анулирани, а от ден на ден страни вършат промени и в периода на карантината при потвърден COVID-19. Австрия, да вземем за пример, отстрани от 1 август наложителната изолираност за безсимптомни случаи на COVID-19. Подобни облекчения има и във Англия.

У нас основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев също сподели, че ще предложи понижаване на настоящия 10-дневен период на 7 или 5 дни. Има учредения за това, тъй като при новите разновидности на омикрон сме най-заразни сред два и четири дни, разяснява пулмологът Александър Симидчиев.

И тук обаче има подводни камъни - в чест брой случаи хората дават до няколко негативни теста в първите дни при отчетливи признаци, а позитивният тест идва след четвъртия-петия ден. "Отрицателните проби в никакъв случай не са имали толкоз малко значение ", разяснява неотдавна "Атлантик " по този мотив.

Не единствено продължителността на карантината е с нови измерения. Какво е цялостен курс на имунизация, да вземем за пример, е към този момент комплициран въпрос, който няма нищо общо с първичните две дози. Честите заразявания направиха несъответстващо и правилото кой се води преболедувал (според зелените документи това беше човек с потвърдена зараза в последните 180 дни, а в този момент имаме хора, които го карат два пъти в границите на 3-4 месеца).
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР