Ситуацията в Европа е нестабилна, но как изглежда България в

...
Ситуацията в Европа е нестабилна, но как изглежда България в
Коментари Харесай

Андрей Новаков пред ФАКТИ: Когато оцеляването стане цел №1 на едно управление, то вече няма място в Министерски съвет

Ситуацията в Европа е нестабилна, само че по какъв начин наподобява България в очите на Брюксел... Колко изоставаме по усвояването на средства по Плана за възобновяване. Какво демонстрира отчетът за фотосите от спалнята на Бойко Борисов. Пред ФАКТИ приказва евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП).

- Г-н Новаков, по какъв начин наподобява България през очите на Брюксел. Какво се вижда в профил по тази причина какво става в страната ни?
- Летните горещини, експанзията на Русия в Украйна, новата вълна на ковид и икономическата рецесия до някаква степен отклониха вниманието от страната ни. Но на заден декор и политици, и специалисти в Брюксел имат терзания от неспирната серия предварителни избори. Опасенията са, че тази неустойчивост отклонява България от пътя ѝ. Колеги не стопират да ме питат накъде ще поеме страната след възможни избори есента, а специалисти на Европейската комисия следят нервно голямото закъснение в стартирането на вложенията с европейски средства за интервала 2021-2027г., закъснението в осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност, както и неконтролируемата инфлация, която заплашва участието ни в еврозоната. За никого в Брюксел не е прелестно да има нестабилна държава-членка. Все отново Европейският съюз е толкоз мощен, колкото най-слабата частица от веригата. Лошо е, когато България е в ролята на най-слабото звено. А страната неизбежно има тази роля последната година.

- Отново приказваме за предварителни избори. Защо се стигна до тази обстановка?
- През последните дни участвах в делегация на Комисията по бюджети на Европейския парламент в Португалия. Това е страна, която беше след най-тежко потърпевшите пет европейски страни вследствие на финансово-икономическата рецесия след 2008г. Също като България, Португалия е бенефициент на кохезионни средства. Отново също като нас, Португалия мина през предварителни избори и политически рецесии. Но за разлика от нас още предходната година по това време Португалия получи 2.2 милиарда евро по техния проект за възобновяване и резистентност, имат 122% контрактувани кохезионни средства от интервала 2014-2020г. и инфлацията им е 9%. В същото време България към момента няма стотинка по своя План, в последната година не успяхме да договорим изцяло кохезионните ни средства от остарелия програмен интервал, а инфлацията ни е 17%. Тези данни са единствено част от аргументите, заради които е разумно да се стигне до избори.

- ГЕРБ стана съпротива и може да се похвали с триумфи – смъкна ръководителя на Народното събрание и кабинета. Но по какъв начин се прави политика в интерес на хората по време на кризи…
- Нека не се заблуждаваме - няма държавно управление, на което щеше да му е елементарно да ръководи в такива рецесии. Но както и да го погледнем, последните 12 години са низ от рецесии - финансово-икономическата след 2009г., имиграционните талази, коронавирусът и икономическите последствия от него...
Моето чувство е, че държавното управление се самосваляше с дейности и безучастие в продължение на месеци. Тази коалиция не съумя да откри вътрешен мир и баланс сред ползите и потребността от продуктивно ръководство. В подтекста на това всички не помниха за промени и се захванаха с оцеляването си, спасявайки останките от обединението. А когато оцеляването се трансформира в цел номер едно на едно ръководство, то към този момент няма място в Министерски съвет.
Не е неистина, че ГЕРБ трябваше да изиграе неприятна роля и да натрупа негативи. Това обаче е в длъжностната характерност на виновната съпротива във всяка една страна - някой би трябвало да дръпне спешната спирачка в точния момент.

- Реваншизъм, мафия, брокери - това станаха известни думи, когато се приказва за политика. Защо…
- Макиавели би дал отговор най-добре на този въпрос... Понякога с сътрудници в Брюксел приказваме и по тези тематики. Винаги изводът е един и същи - тези феномени не са неповторими за България. Те са на всички места - в Европа, в Щатите и прочие и се назовават по друг метод. Във всяка страна има корупция, злоупотреби, мафия и прочие Не ние сме измислили всичко неприятно. Политиката може да гради, може и да разрушава, постоянно прави и двете по едно и също време. Целта би трябвало да е колкото се може повече да гради и по-малко да разрушава. Последното е мъчно, тъй като политическите партии са в изискванията на „ свободен пазар “ - който успее да предложи задоволително привлекателни политики (или обещания), той печели повече гласоподаватели. В пазарната стопанска система е същото - конкуренция сред компании за по-голям пазарен дял. Както в политиката, по този начин и в пазарната стопанска система доста бързо излиза наяве кой предлага нещо качествено и кой - не. Ако си си купил некачествена стока, ще би трябвало да изтърпиш неприятния си избор и в никакъв случай повече не би трябвало да правиш неприятен избор.

- Какво се случи с Плана за резистентност. Вече е признат, само че липсват законодателните промени, с цел да усвояваме средства? Ще изгубим ли пари?
- Парадоксално е, само че утвърденият Български проект за възобновяване и резистентност към този момент не е добра вест. Хората не го схващат, общините и бизнеса нямат никаква визия по кое време и по какъв начин ще могат да аплайват за финансиране. Едва в този момент стартират „ съвещания “ по някои от процедурите, което значи неизбежна загуба на средства - за тази година трябваше да договорим 9 милиарда лева, а това от дълго време е невероятно. Част от парите ще бъдат изгубени заради неспособност да бъдат контрактувани и осъществяването да завърши на време. Тогава или ще би трябвало да довършим планове със средства от националния бюджет, което ще отвори недостиг по пътя към еврото, или ще би трябвало да се откажем от планове на фона на острите потребности. Можехме да се оправим, в случай че към този момент имаше определени реализатори и се работеше по планове, като след това можеше направените разноски да се покрият от траншовете по НПВУ. Това е съществуваща опция в разпоредбите на Механизма за възобновяване и резистентност. Не е ясно за какво българското държавно управление не направи такава крачка.
В последна сметка горното към този момент е реалност и би трябвало да създадем най-хубавото от обстановката, в която се намираме. На първо време, поради понижения бюджет по нашия проект би трябвало при оптималната бистрота и включване на всички заинтригувани да решим кои планове да отпаднат. Например, планът за построяването на ВЕИ с общ потенциал 1,4 GW и акумулатори за 2 милиарда лева, от които 670 млн. лева са по Плана. Много по-удачен вид през цялото време бе да се заложат вложения в мощности от вида ПАВЕЦ „ Чаира”.

- Какъв урок би трябвало да си извлекат политиците. България ще се ръководи от коалиция идващите години. Това е повече от ясно?
- Проблемът не е ръководството в коалиция, а е в нескопосаното ръководство на дадена коалиция. Футболният тим не може да е неприятен самичък по себе си, само че неприятните играчи в него го вършат слаб и губещ. След 2008г. насам в Европа като цяло изчезнаха държавните управления, които ръководят в изискванията на болшинство. Парламентите на всички места се оцветиха с голям брой партии - обичайни, популисти, извънредно леви, извънредно десни, зелени и демократични. Това се следи и в Европейския парламент. Т.е. през днешния ден е времето на обединенията. Рискът при тях се крие в разнопосочните ползи, противопоставящите се идеологии и боричканията за власт. България преди малко показва по какъв начин не би трябвало да работи една коалиция. В този ред на мисли, даже и да се опариш, урокът е бил потребен.

- Каква е координацията сред българските евродепутати. И там ли сте по този начин разделени…
- Опитът ми към този момент втори мандат демонстрира, че българската делегация в европейския парламент (от всички политически партии) съумява да работи дружно по въпросите от народен интерес. Така беше с пакет „ Мобилност “, както и с пакета „ Подготвени за цел 55 “. Продължаваме да имаме взаимни срещи на делегацията, на които намерено обсъждаме проблематични тематики и координираме работата си - от гласувания в пленарна зала до съответни събития във връзка празници и прочие

- Как се появи отчетът за фотосите от спалнята на Борисов в Екологичен потенциал? Съвпадна с следващия отчет на тематика правораздаване. Това инцидентно ли е?
- По създание отчет няма. По време на делегацията на Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент в България евродепутатите от разнообразни политически фамилии пожелаха да получат материали и информация по развиването на тематики, които обсъждахме с българските институции. Именно по този метод българската прокуратура е изпратила служебна информация до председателстващия делегацията. Последният можеше да бъде от всяка политическа група в Европейския парламент и процедурата щеше да е една и съща. Информацията за петорната компютърна експертиза беше предоставена на всички членове на делегацията и всеки може да направи своите заключения. Реакции на Комисията по бюджетен надзор на този стадий няма, не е изразено и подозрение във връзка с времето, по което петорната експертиза е оповестена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР