Ситуацията със свободните легла за пациенти с COVID-19 в болниците

...
Ситуацията със свободните легла за пациенти с COVID-19 в болниците
Коментари Харесай

Каква е ситуацията със свободните COVID легла в страната

Ситуацията със свободните кревати за пациенти с COVID-19 в лечебните заведения става все по-притеснителна. В някои лечебни заведения в страната дефицитът им е сериозен, а медицинският личен състав изнемогва. 

В тази връзка здравните управляващи разискаха и противоепидемичните ограничения, като до дни ще бъде издадена нова заповед.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов проведе работна среща с шефа на СРЗИ доктор Данчо Пенчев и шефа на ЦСМП-София доктор Георги Гелев във връзка проблемите с настаняването на пациенти с COVID-19 в столични лечебни заведения.



Двамата споделиха пред доктор Томов безпокойството си от покачвания брой на заболелите в столицата и натиска върху лечебните заведения за болнична помощ.

Д-р Пенчев и доктор Гелев увериха заместник-министъра на опазването на здравето, че към сегашния момент в столицата има свободни легла за консервативно и интензивно лечение на хора с коронавирусна зараза.

Според тях е основана добра координация между СРЗИ и ЦСМП-София, тъй че да не се позволява закъснение при обслужване на пациенти с COVID-19. Ситуацията със свободните кревати в София се следи непрестанно, защото тя е динамична.

Една от столичните лечебни заведения под сериозен натиск заради завишения брой на пациентите с COVID-19, е „ Св. Анна “, позната още като „ Окръжна болница “.

33% от леглата в болницата са за пациенти с ковид. От налични 160 Коронавирус кревати в болничното заведение, в неделя признатите пациенти с ковид са били близо 180. 

16 от леглата са в реанимация. Повишеният брой пациенти се компенсира с увеличен брой кревати, посочи той и даде образец: В стаи за трима души се слага четвърто легло.

Когато се изчерпат опциите за кревати, част от пациентите с COVID-19 остават да спят в Спешното отделение под лекарски надзор и с обезпечен О2.

От понеделник свижданията са забранени със заповед на здравния министър. Причина е влошената епидемиологична конюнктура.



В УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов "  ситуацията също е доста динамична и в момента болницата не разполага със свободни кревати за Коронавирус заболели. 

Всички пациенти, които са настанени в обособените Коронавирус отделения на " Пирогов ", са потърсили помощ в лечебното заведение в тежко положение.

Липсата на свободни кревати не е единствено в София. Около 50 са свободните кревати за лечение на заболели от Коронавирус 19 към лечебните заведения в област Кюстендил.

В болница „ свети Иван Рилски “ ЕООД в Дупница са разкрити 48 кревати за неусложнени пациенти, от тях 31 са заети.

Интензивните кревати са пет, заети са три. Изцяло е запълнен капацитетът на леглата за неусложнени пациенти в „ Свети Иван Рилски 2003 “ в Дупница, където са разкрити 40. Има и едно легло за интензивно лекуване което е свободно.

Има нарастване на броя на приетите в болница пациенти и в УМБАЛ,,Света Марина “ във Варна, поради което от 15 октомври бяха преустановите действия.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР