Ситуацията със сигурността в Запорожката атомна централа в Украйна обсъдиха

...
Ситуацията със сигурността в Запорожката атомна централа в Украйна обсъдиха
Коментари Харесай

Макрон поиска Русия да изтегли войските си от Запорожката АЕЦ

Ситуацията със сигурността в Запорожката атомна централа в Украйна разискаха в телефонен диалог в неделя съветският президент Владимир Путин и френският му сътрудник Еманюел Макрон.

Това са съобщили от Кремъл, представени от " Ройтерс ".
 МААЕ: На Запорожката АЕЦ са нарушени всичките седем съставния елемент, гарантиращи нуклеарната й сигурност
МААЕ: На Запорожката АЕЦ са нарушени всичките седем съставния елемент, гарантиращи нуклеарната й сигурност

Докладът на МААЕ е формиран на база наблюденията и заключенията на интернационалните специалисти, които са били в АЕЦ-а от 28-и април до 5 септември.

Двамата водачи показаха подготвеност за " неполитизирано взаимоотношение " по въпроса с присъединяване на Международната организация за атомна сила (МААЕ), се споделя в изказването.

" Руската страна обърна внимание на постоянните украински офанзиви против оборудванията на централата, в това число хранилището за радиоактивни боклуци, което може да има пагубни последствия ", се споделя в известието.
 МААЕ още веднъж прикани за зона за сигурност към Запорожката АЕЦ
МААЕ още веднъж прикани за зона за сигурност към Запорожката АЕЦ

Настоява се военните дейности в региона неотложно да спрат

Френският президент Еманюел Макрон прикани съветския си сътрудник Владимир Путин да отстрани оръжията и войските, ситуирани до украинска нуклеарна централа, добавя Радио " Свободна Европа ".

Двамата водачи са разискали и проблемите на световната продоволствена сигурност. Путин е декларирал на Макрон, че е значимо Европейският съюз (ЕС) да не пречи на доставките на съветски храни и торове за Африка, Латинска Америка и Близкия изток, съгласно Кремъл.

Макрон по този начин прикани съветския водач да извърши договорката с посредничеството на Организация на обединените нации за износа на украинско зърно, с цел да се подсигурява, че то ще доближи до най-нуждаещите се страни.

Припомняме, че Русия и Украйна се упрекват взаимно в обстрела на централата, което носи опасности за нуклеарна злополука. Работата в завода беше изцяло спряна в неделя като мярка за сигурност.

По-рано днес МААЕ още веднъж прикани за зона за сигурност към Запорожката АЕЦ. 

Ситуацията в централата остава несигурна след седмиците на обстрел в региона, който повреди жизненоважна енергийна инфраструктура. Дори когато всички реактори са спрени, към момента е нужна мощ за изстудяване на реактора и други системи, нужни за поддържане на сигурността.

Сигурното външно зареждане от мрежата и системите за аварийно електрозахранване са от значително значение за обезпечаване на нуклеарна сигурност и попречване на нуклеарна повреда, даже когато реакторите към този момент не работят. Това условие е измежду седемте незаменими стълба на нуклеарна сигурност и сигурност.

Експерти на МААЕ, присъстващи на площадката на ЯЕЦ от 1 септември - като част от екипа, управителен от генералния шеф Гроси за определяне на задачата на МААЕ за поддръжка и помощ в Запорожие (ISAMZ) в оборудването - бяха осведомени от старшия личен състав на украинската централа, че реакторният блок 6 е бил изключен в 03:41 ч. локално време.

В момента централата не доставя електричество на семейства, заводи и други, които разчитат на нея за своите потребности. ЯЕЦ се държи от съветските сили от началото на март, само че нейният украински личен състав продължава да ръководи централата.
 Украйна: Русия желае да ни открадне Запорожката АЕЦ
Украйна: Русия желае да ни открадне Запорожката АЕЦ

Увеличава се рискът от повреда

Относно продоволствената сигурност, по-рано тази седмица Путин предложи да се намерения за ограничение на износа на зърно от Украйна за Европа. Руският лидерситуацията с износа на зърно от Украйна за страни, които не се нуждаят от тези доставки.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че глобите на Запада против Москва удрят зърното и торовете в страната. По негови думи Западът не е облекчил глобите, с цел да улесни Русия да транспортира своите селскостопански артикули в чужбина. Москва преглежда уговорката като основна част от договорката, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, за преустановяване на блокадата на износа на зърно от Украйна от южните й пристанища и облекчение на задаващата се световна хранителна рецесия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР