Ситуацията със събирането и извозването на битови отпадъци в града

...
Ситуацията със събирането и извозването на битови отпадъци в града
Коментари Харесай

Зам.-кметът по сигурността и обществения ред Илия Коев: Ситуацията с боклука в града вече е овладяна

Ситуацията със събирането и извозването на битови боклуци в града към този момент е овладяна. Това съобщи в предаването „ В ефир сте “ по Радио Варна зам.-кметът с  ресор публичен ред и сигурност Илия Коев. Той посочи, че през почивните дни персонално проверявал работата по сметосъбирането и положението на контейнерите за боклуци в  различни елементи на града. В централната част и в кварталите „ Владислав Варненчик “, „ Младост “, „ Левски “ ситуацията е овладяно, сподели Коев и посочи, че единствено на обособени места има неизвозена боклук, включително и КК „ Златни пясъци “. Той напомни, че кметът Благомир Коцев също персонално е бил на местата, на които сметоизвозващата компания е декларирала, че е пратила техника за разчистване. 

За местата, където жители подават информация за дефицит на контейнери, сигурно ще разпоредим да бъдат сложени спомагателни, сподели зам.-кметът. Той разясни, че сметопочистващата компания има опция да слага спомагателни контейнери, само че в доста случаи, ширината на улиците и изискванията на мястото не разрешават това да се случи. 

В проектите за летния сезон към този момент е заложена по-голяма кратност на транспортиране на отпадъците, увери зам.-кметът. Той акцентира, че за идния туристически сезон, от сметопочистващата компания твърдят, че ще подсилят работата на колите с спомагателен човешки запас. Това ще подсигурява, че боклуците попадащи отвън контейнерите ще бъдат събрани, защото камионите са изцяло механизирани.  

Илия Коев акцентира, че част от концепциите на Община Варна за реализиране на надзор върху безразборното изхвърляне на отпадък е слагането на видеонаблюдение. Камерите ще наблюдават още за нерегламентирано изхвърляне на строителни боклуци, които повреждат техниката и контейнерите за битови боклуци, разясни той. 

Като спомагателна мярка в интерес на жителите, общината, дружно с районните кметове, обмислят слагането на казани за строителни боклуци на разнообразни места в града. Обмисляме  и метаморфоза работата на общинските еколози, които да ангажираме с контрола по дейностите на сметопочистващата компания и за опазването на околната среда във Варна, добави зам.-кметът. Той разясни, че се работи в посока основаване на система за непосредствено постъпване на цивилен сигнали и бърза противоположна връзка. 

Община Варна възнамерява уведомителна акция за изгодите от разделното събиране на боклуци, разгласи Коев и добави, че е време да последваме позитивния образец на доста европейски страни, които от дълго време имат наложена просвета и дисциплинираност за разделно изхвърляне и събиране на отпадък. Отговорността за чистотата и опазването на околната среда във всяко обитаемо място, несъмнено и част от персоналния ангажимент на всеки жител, акцентира заместник-кметът.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР