Ситуацията с COVID-19 в Добрич не е добра, а за

...
Ситуацията с COVID-19 в Добрич не е добра, а за
Коментари Харесай

Сменят директора на болницата в Добрич заради кризата с COVID-19 в града

Ситуацията с COVID-19 в Добрич не е добра, а за разпространяването може да спомага и болничното заведение в града. В идващите дни ще бъде инициирано заседание за избор на нов шеф и промени в съвета на шефовете. Това стана ясно по време на визитата на здравния министър Костадин Ангелов и държавния здравен контрольор Ангел Кунчев в града.

"През май има нула случаи, през юни - 7, през юли - 301, през август вървите към 550. Това е стеснителен растеж. Циркулацията на вируса е интензивна. Ако не се вземат ограничения, тази наклонност ще продължи ", съобщи държавният здравен контрольор.

Той насочи рецензии към болничното заведение в града и работата й със инфектираните с COVID-19. По думите му лечебното заведение „ подкрепя за разпространяването на вируса”. Заразени пациенти са били настанявани в едно поделение с такива, които не са носители на вируса. Освен това еднакъв личен състав се е грижел за всички. Затворено е било и единственото инфекциозно поделение.

„ Внимателно ще следим обстановката. Ако се вземат нужните ограничения наклонността може да се обърне в границите на 2-3 седмици”, сподели Кунчев. Към края на годината, когато ще има и сезонен грип, нещата може да станат неуправляеми ", счита държавният здравен контрольор.

„ Ще предизвикваме заседание за избор на нов шеф и промени в съвета на директорите”, разгласи здравният министър Костадин Ангелов. Той още веднъж изясни, че разпространяването на ковид се дължи най-много поради неспазването на противоепидемичните ограничения като носене на маски и ръкавици.

На въпрос, обвързван с имунизациите против COVID-19, Ангелов отговори, че за България са планувани 2 милиона ваксини и че страната ни взе участие като страна членка на Европейския съюз в Общо съглашение. "Подписали сме го, според което, когато се създаде ваксина, която дава отговор на стандартите на сигурност, както и е задоволително ефикасна, тогава българските жители ще имат достъп до нея. Ваксинирането ще бъде благопожелание и ще бъде гратис. Във всеки един миг можем да се откажем от това съглашение ", увери той.

„ В момента взаимно с МОН сме основали работна група, която от страна на здравното министерство включва отраслов заместник-министър, експерти и доцент Кунчев. Участват наставнически организации, учители и синдикати, които би трябвало до края на месеца да решат всички въпроси с организацията за започване на образователната година. Тестовете (за COVID-19 - бел. ред.) ще са безвъзмездни за родителите и на учениците - би трябвало да бъдат безвъзмездни ", сподели министърът на опазването на здравето.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР