Ситуацията с ЧЕЗ няма как да се случи в държава,

...
Ситуацията с ЧЕЗ няма как да се случи в държава,
Коментари Харесай

БСП очаква на 17 април да се вдигне мъглата около сделката за ЧЕЗ

Ситуацията с ЧЕЗ няма по какъв начин да се случи в страна, в която институциите са си на мястото. Това, което виждам, като дейности на институциите, е смущаващо. Това съобщи ръководителят на Временната комисия за ЧЕЗ и зам.-председател на парламентарната група на Българска социалистическа партия Жельо Бойчев по време на конференция в Народното събрание.

"Не е обикновено и редно, месеци наред, българската страна, в лицето на държавното управление и на службите, да нямат нужната информация- какво се случва с основно сдружение, което доставя ток на близо 3 млн. души. Няма пояснения за мен обстановката, в която да си задаваме редица въпроси, на които да нямаме отговори “, безапелационен е националният представител.

Той изясни, че Комисията се е концентрирала върху две съществени посоки в своята работа – приватизацията на електроразпределителните сдружения и информация по отношение на възможната договорка за придобиване на активите на „ ЧЕЗ Груп “ в България – кой е купувачът, какъв е произходът на средствата, какви са дейностите на българските институции в целия развой. Бойчев добави, че досега са извършени три съвещания на Комисията, били са изслушани представители на специфичните служби, на Министерството на финансите, на МС- в лицето на Владислав Горанов, основният прокурор и ръководителят на КЕВР.

„ Беше поискано чуване на премиера Бойко Борисов. От негово име пристигна министър Владислав Горанов. Тогава стана ясно, че държавното управление няма да взе участие в договорката “, напомни Бойчев. Според него са били повдигнати редица въпроси, които са останали без отговор. „ Затова във вторник съм изпратил писмо до Министерския съвет, в което апелирам да бъде изяснено - водени ли са диалози с чешкото държавното управление или с ЧЕЗ за назад изкупуване на активите на сдружението. Поискал съм министър председателят да показа по надлежния ред информация за източника на импортирания от него документ в Народно събрание “, сподели още той. Председателят на Комисията акцентира, че е изпратено писмо и до Министерството на енергетиката, в което желае информация- доколко са изпълнени заложените цели на държавното управление в признатата Стратегия за приватизация на електроразпределителните сдружения от 2003 година Информация е поискана и от Агенцията за приватизация и Министерството на стопанска система за раздържавяване на електроразпределителните сдружения и за миноритарния пакет от 33%. „ Изпратихме писмо до основния прокурор Сотир Цацаров и беше поискана информация за компаниите, свързани с Гинка Върбакова и брачна половинка й. Стигнахме до 25 компании, в които те директно имат присъединяване и са шефове. Поискахме информация и за това- каква информация има за инспекции и водени досъдебни производства за Никола Молчев, което се разяснява в един или различен подтекст “, съобщи той. Бойчев добави, че е получено писмо от „ Уникредит Булбанк “, в което дават отговор, че въпросът на Комисията е професионална загадка и не разясняват повече присъединяване си в договорката за ЧЕЗ. „ От „ Първа капиталова банка “ са дали отговор много правилно. Става ясно, че банката е издала на 19 декември писмо за поддръжка, с което декларира интерес за финансиране на покупката на активите на ЧЕЗ в България “, изясни ръководителят на Комисията и добави, че в писмото е посочена сумата от 80 млн. евро. „ Били са известени, че на 30 ноември „ Инерком “ е била предпочетена от ЧЕЗ като покупател. Да напомня, че формалното оповестяване от чешката страна стана на 22 февруари 2018 година “, уточни той и посочи, че Комисията чака отговор от Българската банка за развиване. „ Изпратихме и спомагателни въпроси към КЕВР за вложенията на ЧЕЗ от 2005 до момента. Как се реализира осъществяването и контролът на тези вложения. Поискахме и одитните отчети от 2013 до момента “, сподели още Жельо Бойчев.

Председателят на Временната комисия съобщи, че „ Инерком “ България ще вземат участие на последното съвещание на Комисията и ще дадат отговори на поставените въпроси. „ Заседанието на Комисията ще бъде на 17 април от 14.30 часа и ще бъдат разисквани обществените измерения на договорката за ЧЕЗ, с оглед постъпилото заявление от президентите на КНСБ и КТ „ Подкрепа “, уточни той. Бойчев добави, че на съвещанието са поканени също КЕВР и Министерството на енергетиката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР