Ситуацията на пазара на твърдите дискове до известна степен повтаря

...
Ситуацията на пазара на твърдите дискове до известна степен повтаря
Коментари Харесай

Продажбите на твърдите дискове Seagate се сринаха с 43%, но загубите на компанията намаляха

Ситуацията на пазара на твърдите дискове до известна степен повтаря рецесията на пазара на паметите, защото след края на пандемията доста участници на пазара останаха със обилни ресурси от подготвени артикули и сега купуват нови от производителите в доста скромни количества. Приходите от твърди дискове на Seagate Technology, да вземем за пример, спаднаха с 43% през последното тримесечие до 1,39 милиарда $.

Както следва от тримесечния доклад на компанията, тези доходи непрекъснато понижават с 14%, а системите за предпазване и твърдотелните дискове са ѝ разрешили през последното тримесечие да завоюва единствено Щатски долар 218 милиона. Всъщност 86% от общите доходи на Seagate идват от продажбата на твърди дискове, тъй че спадът в търсенето им незабавно се отрази на представянето на компанията през миналото тримесечие. Между другото, във фискалния календар на Seagate това беше четвъртото тримесечие на 2023 година

Както се отбелязва в съпътстващия материал към тримесечния отчет на Seagate, понижението на общите доходи с 39% до $1,6 милиарда през последното тримесечие се дължи на неравномерното възобновяване на другите браншове на китайската стопанска система след пандемията, съществуването на обилни продуктови ресурси в облачния сегмент, както и внимателното отношение на корпоративните клиенти към концепцията за увеличение на разноските за инфраструктура за предпазване на данни. Според представители на Seagate тези отрицателни фактори ще продължат да оказват въздействие върху бизнеса на компанията до края на настоящата календарна година. Според неофициални оценки китайският пазар образува до една трета от постъпленията на Seagate, тъй че приходите на компанията доста ще зависят от положението на нещата в него.

Компанията е доставила към 14,2 милиона твърди диска на пазара през последното тримесечие, със междинен потенциал от 6,4TB всеки, по отношение на 7,8TB година по-рано. Нормата на възвръщаемост по метода GAAP се поддържа на 19%, по отношение на 28,9% година по-рано. Маржът на оперативната облага за годината понижава от 13,7% на 1,6%. Всъщност, това докара и до обстоятелството, че вместо чиста облага от $276 милиона преди година, Seagate имаше чиста загуба от $92 милиона през последното тримесечие, което е видимо в тази посока.

Seagate до 73% от всички доходи е получил по OEM-канала, 14% от дистрибутори и единствено 13% от каналите за продажби на дребно. До 75% от приходите на компанията за цялата минала фискална година са получени в сегмента на дисковете с всеобщ потенциал, макар че в парично изражение тези доходи са намалели от $7,9 милиарда на $4,8 милиарда спрямо миналата фискална година. Капиталовите разноски през последното тримесечие са намалели със 7% поредно до $50 милиона, до момента в който компанията не успее да поддържа свободен паричен поток от $168 милиона и да заплати $145 милиона на акционерите под формата на дивиденти.

За цялата фискална година Seagate е генерирал $7,38 милиарда доходи и $786 милиона свободни пари, като в същото време е изплатил към $990 милиона на своите вложители. Приходите спрямо миналата фискална година са намалели с 37%, а маржът на оперативната облага по метода GAAP като цяло се е оказал негативен (4,6%). Годината е завършила с чиста загуба от $529 млн. През настоящото тримесечие Seagate чака да завоюва от $1,4 до $1,7 милиарда Тази прогноза се оказа по-ниска от упованията на вложителите и фондовият пазар, а акциите на компанията в предварителния търг изгубиха към % и половина от цената си.

До началото на идната година Seagate чака да създаде всеобщо над 30TB твърди дискове с нагреваем магнитен запис (HAMR), образци от които към този момент се доставят до определени клиенти. В допълнение, компанията възнамерява да разшири гамата си от устройства с вертикален запис (PMR) над 20TB.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР