Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава

...
Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава
Коментари Харесай

Тревожна статистика: Все повече хора работят на 2-3 места, но едв...

" Ситуацията на пазара на труда е спорна. По-скоро е такава на застой ".  Това сподели пред БНР Георги Първанов - специалист по човешки запаси, член на УС на Българската асоциация за ръководство на хора и на Българската конфедерация по заетостта. 

" От една страна виждаме спад на търсенето освен в IT аутсорсингa, към този момент има лек спад на търсенето и в индустриалната сфера, което не се е случвало в последните 10 и повече години ", уточни той. 

По думите му безработицата е застопорена на малко над 5%. 

" Тези 160 хиляди, които остават безработни, са по скоро трайно безработни. Техните познания, умения и опит - сякаш не могат да се осъществят на пазара на труда. Въпросът е и какъв брой от тях в действителност интензивно търсят работа ", посочи Първанов в изявление за предаването " Преди всички ". 

По думите му това са хора с доста ниско обучение, за жалост част от тях са от малцинствата и не търсят интензивно благоприятни условия. Той не ги разпознава като действителен запас на пазара на труда. 

В София, Пловдив и други обитаеми места човек може да стартира доста бързо работа, изясни специалистът. И добави, че се връща огромното търсене на хора с езици, а също по този начин и на счетоводители, всевъзможни типове техници, инженерни и медицински фрагменти. В най-високия сегмент е минимум търсенето, уточни той. 

" Ако преди сме си говорили за към 200 хиляди души, които не стигат, в този момент тази численост понижава. Това, което виждаме, е гладко, само че трайно понижаване на упованията на работодателите да наемат повече личен състав в идващите месеци до края на годината ".

Това, което него го тормози обаче, е, че среща от ден на ден хора, които работят на 2-3 места и едвам свързват двата края: " По разнообразни статистики - сред 400, има даже цифра за 670 хиляди, са работещите небогати. Това са хора, които работят на цялостен работен ден, само че приходът им е 60 или по-малко % от междинния за страната. Притеснява ме, че тази численост се подвига непрекъснато ". 

Георги Първанов посочи също, че продължава натискът към работодателите за повишение на заплащането.  Работодателските организации не престават да са твърди за равномерен, само че не дребен растеж от 9-10% за цялата година. Има стъпки в тази посока, уточни той. По думите му обаче има диспропорционалност в упованията на пазара на труда:
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР