Ситуацията на българо-турската граница ескалира и налага нови мерки за

...
Ситуацията на българо-турската граница ескалира и налага нови мерки за
Коментари Харесай

Ситуацията ескалира, това е нова фаза: Експерти с първи коментари след убийството на граничаря

Ситуацията на българо-турската граница ескалира и постанова нови ограничения за защита, сочат първите мнения на специалисти откакто в региона на село Голям Дервент бе погубен при престрелка наш граничен служител на реда. Това е станало през вчерашния ден към 20:35 ч., когато неустановено лице стреля по взаимен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който извършва отговорностите си по защита на границата.

" Това е нова фаза. Досега е имало опити за принуждение при мигрантите , прекосяващи границите, само че очевидно насилието ескалира. Сред тях има въоръжени, което постанова преосмисляне на пазенето на границата. Хората, които охраняват, би трябвало да са подготвени на въоръжени стълкновения ", съобщи по bTV Николай Радулов, специалист по национална сигурност и някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи .

 Граничен служител на реда е погубен край Елхово, евентуално е стреляно от турска територия Виж още

" Бях преди месеци на границата и мисля, че тя е добре обезпечена. Предстои и спомагателното въвеждане на информационна система, с цел да има връзка сред обособените патрули ", уточни той.

" Необходимо е управление на Министерство на вътрешните работи, което схваща от тактики за бранене на границата. Това сега не е по този начин, тъй като ръководителят на Гранична полиция е правист. Проблемът е, че до момента никой не е очаквал, че при опити за влизане в границата ще има въоръжена опозиция ", добави Радулов

" С или без този случай е нужна по-специална защита по нашата граница , като главно спомагателният запас би трябвало да се потърси от армията ", безапелационен е проф. Веселин Вучков , учител по наказателно право и някогашен министър на вътрешните работи.

Вътрешното министерство няма капацитет да обезпечи толкоз спомагателни щатове, разяснява Вучков пред БНР. Той счита, че " някакви квазиполицейски пълномощия биха могли да се плануват и на законодателно равнище ".

" За мен е доста значимо да се обясни стрелбата от кое място е пристигнала, дали стрелците са евентуални мигранти. Трудно ми е да си показва, че сътрудници на нашите служители на реда и военнослужещи от страна на граничната стража на Турция ще създадат такова нещо. Но можем да създадем извод, че обстановката на българо-турската граница ескалира. Тя е прекомерно сериозна и в някои връзки надвишава като проблем обстановката от интервала 2013-2014 година, заради което ще би трябвало да се вземат по-категорични ограничения ", разяснява някогашният министър на вътрешните работи.

Необходимо е целеустремено финансиране на " Гранична полиция ", безапелационен e той.

" Необходим е спомагателен щат, в допълнение окомплектоване на " Гранична полиция " съответно и поради това, че сме външна граница на Европейски Съюз. Много по-активно би трябвало да се потърси помощ от Европа по линия на финансиране на нашата взаимна интервенция " Гранична полиция " - Армия, на границата ", счита Вучков.

" Такъв случай не ми е прочут да има до момента ", разяснява и някогашният министър на вътрешните работи Валентин Радев пред Би Ти Ви.

Според него случаят е престъпен, тъй като едва ли турски граничари ще стрелят по българските си сътрудници. Радев счита, че е пресечен канал за мигранти.

" През последната година, две по границата има всеобщ напън. Прекъснати са канали за доста пари и някъде са пресечени ползи ", сподели той.

Изпращат граничари от други обитаеми места, които не познават региона е едната причина за случилото се, другата е честото сменянето на управлението, скоро бе заменен и шефът на гранична полиция, даде образец той, разяснява Радев.

Предложението ми е да пращат по-подготвени служители на реда на границата , сподели някогашният министър на вътрешните работи.

Това в действителност е невиждан случай и освен на българските граници, само че и въобще на европейска такава, защото няма случаи на пукотевица със починали гранични служители на реда ", съобщи и някогашният зам.-външен министър Милен Керемедчиев .

Според него този случай демонстрира, че нашата граница е незащитена и в действителност пропуща мигранти . Той акцентира, че през границата ни минават освен мигранти, само че и евентуални доста рискови детайли.

" Този случай е доста тежък и от европейска позиция България би трябвало да предприеме няколко дейности. Ние би трябвало да се обърнем доста бързо към Европейска организация за гранична и брегова защита (Frontex), която да изпрати в допълнение сили, тъй като се вижда, че екипите у нас изнемогват ", сподели Керемедчиев.

По думите му от тук на нататък ние би трябвало да сме доста деликатни и да изградим оборудване, което да дава отговор на международните стандарти.

По границите ни се командироват служители на реда, които не са готови за работата там, счита Валентин Попов от Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи в ефира на " Здравей, България ".

" Човекът може да е най-хубавият областен контрольор или най-хубавия патрулен служител на реда в София. Това не значи, че е квалифициран да се сблъска с нещата, които го чакат при граничното наблюдаване ", разясни Попов.

Според него би трябвало да се назначават нови чиновници, да се образоват и да се изпращат по застрашените сектори на границите. Той изясни, че край границата има региони, в които няма даже радиовръзка.

" В такива обстановки патрул от двама души, изправен против 20, 30 или 50 мигранти, просто да не е в положение да извика подкрепление ", сподели още представителят на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Важно е какви ограничения ще вземат от Вътрешното министерство, с цел да се сведат до най-малко сходни произшествия, счита той.

" Съмнявам се, че от другата страна на границата съответните служби са в незнание какво се случва ", заключи Попов.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР