Ситуацията е овладяна, полицията си свърши работата. Хората протестират срещу

...
Ситуацията е овладяна, полицията си свърши работата. Хората протестират срещу
Коментари Харесай

Каракачанов обвини местните власти в Габрово, че не са сигнализирали за незаконно настанилите се роми

Ситуацията е овладяна, полицията си свърши работата. Хората стачкуват против едно престъпно закононарушение. Ексцесиите са от малко по-късно през нощта. Полицията в такива обстановки постоянно си прави работата. Няма данни за политическо вмешателство.

Това съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, който тази заран свика незабавна среща в Министерски съвет дружно с управлението на Министерство на вътрешните работи поради напрежението в Габрово, съобщи БГНЕС.

На 10 април вечерта няколкостотин души се събраха на импровизиран митинг в Габрово, проведен в обществените мрежи. Хората излязоха да изразят възмущението си от нападението и побоя на чиновник в магазин от трима мъже от ромски генезис. Впоследствие се оказа, че и тримата са осъждани.

Местната власт постоянно би трябвало да е по-наблюдателна и дейна в такива процеси. За да не се стига до сходни произшествия и тогава полицията да си прави работата, локалната власт най-сетне би трябвало да стартира да си прави работата. Там, където един кмет знае, че има приходящи, които се заселват нелегално, да алармират полицията, да се вземат ограничения, а не да се чака и да се случи случай и тогава да хвърли полицията целия вероятен запас, с цел да успокоява нещата. Не се чакат нови провокации в Габрово, сега обстановката е спокойна, добави Каракачанов.

Полицията си свърши работата за следващ път. Благодаря на полицията, съобщи още Каракачанов и добави, че обстановката би следвало да се успокои.

На въпрос на БГНЕС дали би трябвало да се поеме лична виновност за случилото се, Каракачанов отговори, че всеки има лична виновност, в случай че не си е приключил работата. В Пловдив, да вземем за пример, тогава още веднъж Министерство на вътрешните работи реагира стремително и взехме решение казуса, само че няма по какъв начин да вървим със събитията. Отговарям простичко, сходни неща би трябвало да се пресичат още в зародиш. Органите, които би трябвало да са дейни и да вземат ограничения са общинските управляващи. Това не анулира отговорностите на полицията и охранителните органи, само че би трябвало да се стартира от локалната власт, акцентира Каракачанов. Проблемът е общ и би трябвало да бъде решаван благодарение на всичките институции, добави още вицепремиерът. В отговор на въпрос на БГНЕС той съобщи, че в случай че неговата оставка би решила казуса, той е подготвен да я подаде.

От своя страна основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов съобщи, че е имало данни за нерегламентирано спокойно събиране в Габрово. По време на събирането, част от участниците в него, са се насочили към регионалния арест за да нахлуят в него и да се саморазправят със арестуваните лица там. Ситуацията в дадения миг ескалираше. Оставяме институциите да си свършат работата. Каквото би трябвало Министерство на вътрешните работи прави и ще бъде направено, разяснява още Иванов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР