Системни нарушения, неприемливи практики и редица пропуски при разпределението и

...
Системни нарушения, неприемливи практики и редица пропуски при разпределението и
Коментари Харесай

Ревизия на Районна прокуратура-София : Прокурори са превишавали правомощията си, намесили се в търговски спор с неоправдана репресия

Системни нарушавания, неприемливи практики и редица пропуски при разпределението и воденето на преписките и досъдебните производства са открити при инспекцията на активността на Софийската районна прокуратура (СРП), осъществена от екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура (ВП) под управлението на завеждащия отдел „ Инспекторат “. Това оповестиха от пресцентъра на ВКП.

Проведена е цялостна проверка на работата на прокурорите от отдел „ Специализиран “ в СРП за интервала 01.01.2020 година – 25.09.2023 година, както и на активността на някогашния административен началник и негови заместници.

В рамките на тематичната проверка е осъществен разбор на неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и на преписките, по които са постановени отводи да се образуват наказателни производства.

Проверяващият екип е установил нарушавания на вътрешните правила за използване на правилото на инцидентния асортимент при разпределението на делата и преписките в СРП – липса на стимулирано ориентиране (с резолюция или заповед) и на изясненост по какви критерии преписките и делата са насочвани към отдел „ Специализиран “, а не към останалите отдели в СРП, неспазване на периодите за систематизиране, погрешно сливане на преписки и други

Прокурорите от отдел „ Специализиран “ са следили преписки и каузи за закононарушения с висок публичен отзив и с фактическа и правна трудност, само че при проверката там са открити и преписки, които не дават отговор на тези критерии. Прокурорите даже са се произнасяли по каузи от подготвеност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушаване на закона. Констатирано е, че по едно съответно досъдебно произвеждане прокуратурата „ е употребена и като инструмент за решение на чисто търговски връзки и безпричинно е упражнявана наказателна принуда “.

Разкрити са и случаи, при които проверяващите органи и наблюдаващи прокурори не са взели всички ограничения за обезпечаване на навреме, законосъобразно и сполучливо осъществяване на следствието – да се съберат в най-кратък период нужните доказателства за откриване на обективната истина, да се изследват и ревизират всички материали като прокурорът непрестанно управлява хода на следствието.

Проверката е открила, че по съответни каузи са образувани екипи от прокурори, в които е включван и прокурор от отдел „ Специализиран “. Впоследствие материалите по преписката са били насочвани не към всички прокурори от екипа, а към съответен прокурор. В един от случаите даже е била прекъсната опцията на в началото определения прокурор да прави информации по досъдебното произвеждане в Унифицираната осведомителна система по съответното дело.

Екипът, направил тематичната проверка в СРП, е дал рекомендации за възстановяване на работата за недопускане на компрометиране на правилото на инцидентния асортимент, както и за срочно, дейно и законосъобразно привършване на следствията.

Докладът от осъществената проверка ще бъде изпратен на Висшия правосъден съвет, на Висшия прокурорски съвет и на Софийска градска прокуратура.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР