Системата за спътникова клетъчна комуникация SpaceX Starlink Direct to Cell

...
Системата за спътникова клетъчна комуникация SpaceX Starlink Direct to Cell
Коментари Харесай

SpaceX за първи път предава SMS-и между обикновени смартфони чрез спътниците Starlink

Системата за сателитна клетъчна връзка SpaceX Starlink Direct to Cell сполучливо е осъществила приемане и предаване на SMS-и сред два елементарни смарт телефона. Това заяви самата SpaceX – резултатът е реализиран по-малко от седмица след изстрелването на шестте спътника Starlink, предопределени да работят като орбитални клетъчни кули.

„ В понеделник, на 8 януари, по-малко от 6 дни след изстрелването, изпратихме и получихме първите SMS-и от немодифицирани смарт телефони на Земята посредством нашите нови спътници в космоса, употребявайки обсега на мрежата на T-Mobile. “

гласи обявата на компанията в обществената мрежа X

В SpaceX не прецизират детайлности за теста: не дават постигнатите скорости на предаване на данни или размера на закъснението.

Компанията е трябвало да преодолее обилни механически провокации: доста модерни смарт телефони са оборудвани с антени, предопределени за свързване с наземни, а не с орбитални базови станции. За да обезпечи съгласуваност, SpaceX е създала огромни, усъвършенствани фазирани решетки с размери 2,7 × 2,3 метра, които употребяват високочувствителни радиостанции и мощни предаватели за връзка със смарт телефони от космоса. Спътниците се свързват с устройствата, употребявайки технологията LTE, макар че за разлика от наземните информационни кули, апаратите обикалят Земята със скорост над 27 000 км/ч – те са в обсег единствено за няколко минути.

Федералната комисия по връзките на Съединени американски щати (FCC) е дала позволение на SpaceX да тества мобилните връзки Starlink на повече от 20 разнообразни местоположения благодарение на 840 спътника, които ще бъдат изстреляни през идващите месеци. Агенцията към момента не е издала позволение за комерсиална употреба – има опасения, че системата може да провокира радиосмущения. SpaceX чака да получи такова позволение още тази година. През 2025 година компанията се надява да може да даде на клиентите си гласови услуги и транспорт на данни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР