Системата ни е подготвена и разполагаме с болници, които могат

...
Системата ни е подготвена и разполагаме с болници, които могат
Коментари Харесай

Проф. Габровски: Болниците у нас са подготвени да се справят с инцидент, подобен на този в Израел

„ Системата ни е готова и разполагаме с лечебни заведения, които могат да отговорят на напор на голям брой потърпевши при една възможна покруса като тази в Израел. Това съобщи в „ Събуди се ” неврохирургът и  зам.-директор на „ Н.И.Пирогов “ проф. Николай Габровски, разяснявайки въпроса подготвена ли е нашата незабавна система да поеме голям брой потърпевши при възможен спор, сходен на този в Тел Авив

„ При сходни огромни нещастия, било то военни спорове, естествени бедствия или терористични офанзиви – има голям брой ранени, които имат потребност от помощ в доста малко време. А в множеството случаи те са в сериозно положение. Едва ли има система, която може да поеме всички нуждаещи се от помощ. Но е доста значима положителната организация, с цел да бъдат избавени колкото се може повече животи. Сигурен съм, че сътрудниците в Израел са извънредно готови и вършат всичко допустимо в тази тенденция. Мисля, че нашата система като цяло също е подготвена. Периодично имаме, въпреки и в по-малък мащаб, произшествия, които са свързани най-вече с ПТП-та. Те постоянно са предизвикателство. Но имаме лечебни заведения с чудесно готови екипи, които са окомплектовани откъм експерти. В сходни случаи е належащо да има разнообразни експерти – ортопеди, хирурзи, травматолози, неврохирурзи. Но по-скоро съм положителен, че имаме лечебни заведения, които са готови да посрещнат един сходен случай ”, уточни той.

По думите му в началото пандемията от COVID-19 е била огромен потрес за здравната ситема. „ Изискваше се една сериозна пренастройка на метода на работа и разпоредбите в лечебните заведения. Но мисля, че системата се оправи добре “, категоричне е той.  

Професор Габровски увери, че няма нарастване на случаите на признатите с COVID-19 пациенти в болница.

„ Няма скок на приетите в болница. Но е реалност, че има покачване на % на положителни проби. Той е знак за разпространяването на болестта. Може да се каже, че сега то се среща по-често. Но последните варианти на ковид протичат по-леко и с доста по-малко недоволства. Съответно по-малко хора имат потребност от болнично лекуване ”, акцентира той.

И добави: „ Не мисля, че има нещо притеснително в обстановката ”.

Днес се организира 30-та национална конференция на Българското сдружение по неврохирургия. Тя ще се организира от 13-ти до 15-ти октомври 2023 година в Hyatt Regency Pravetz. Юбилейният конгрес още веднъж ще събере най-утвърдените експерти у нас, с цел да обменят опит и дискутират напредъка в специалността в няколко съществени посоки, осведомят от Българското сдружение по неврохирургия (БДНХ).

Основна тематика на конференцията ще бъдат инфекциите в неврохирургията – проблем, станал изключително настоящ след забележителната смяна в антибиотичната устойчивост след Covid-19 пандемията.

Втората тематика е отдадена на медиколегалните  и стопански аспекти  на неврохирургията. „ Лекарската неточност “ и „ медицинският деликт “ станаха думи от нашето всекидневие. Юридически, активността ни е изключително уязвима заради забележителната трудност на интервенциите, които вършим и заради тежестта на неврохирургичната патология. От друга страна, икономическите въпроси от дълго време са станали същностни за предизвикателна, високотехнологична компетентност като нашата. “, споделя ръководителят на БДНХ член кор. проф. Николай Габровски.

На националната конференция ще бъде показан и новият учебник по неврохирургия, публикуван от БДНХ, ориентиран главно към специализантите, само че ще съставлява интерес за студенти, експерти и лекари от разнообразни специалности като неврология, образна диагностика, невроонкология и други.

В тази година БДНХ слага и началото на дейната подготовка на Европейския конгрес по неврохирургия, на който България и нашето сдружение ще имат достойнството да бъдат домакини за интервала 13-17 октомври 2024 година Това се случва за първи път и е необикновен триумф, както за специалността, по този начин и за България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР