Системата на Източноафриканския разрив съставлява западната и източната континентална пропаст

...
Системата на Източноафриканския разрив съставлява западната и източната континентална пропаст
Коментари Харесай

Нов океан ще се образува след разцепването на Африка на две

Системата на Източноафриканския раздор съставлява западната и източната континентална бездна и се простира от региона на Афар в Етиопия до Мозамбик. Това е деен континентален раздор, почнал преди милиони години, разделяйки се със 7 мм годишно.

Редовното изригване на вулкани по продължение на разрива и нови знания за разпадането на континентите способстват за прогнозата, че континентът може да се разцепва, с цел да образува нов океан.

Източна Африка е дом на няколко забележими географски чудеса, които са привлекли туристи в региона. Те включват езерото Малави и езерото Танганайка – надлежно, четвъртото най-голямо сладководно и второто най-дълбоко езеро в света. Той също по този начин включва дейни вулкани като Дл Дойнио Ленгай в Танзания и ДалаФила и Ерта Але в Етиопия.

Ерта Але се откроява като един от най-активните вулкани в света и един от евентуално най-дълго съществуващите в света.

Макар и да не се вижда от туристите, измежду чудесата на района е микроплочата Виктория, една от най-големите континентални микроплочи. Виктория е разривен клон, който дружно с вериги от дълбоки езера и вулкани дава характерностите на източноафриканската рифова система.

В скорошно изследване е открито, че микроплочата Виктория, ситуирана сред източния и западния клон на Рифа, се завърта назад на часовниковата стрелка през последните две години във връзка с Африканската плоча – главната тектонска плоча, съставляваща по-голямата част от африканския континент.

Установено е, че тази микроплоча се върти в противоположна посока по отношение на всички останали прилежащи микроплочи в района.

Въпреки че това дава на откривателите нова визия за процеса на разединение на Източноафриканската разривна система, „ Y “- нагледно завършеният завършек на разрива в региона на Афар получава все по-голямо внимание, където е евентуално да се образува океан, в случай че разцепването продължи. Възелът „ Y ” е мястото, където африканските, сомалийските и арабските тектонски плочи се срещат покрай Джибути и Еритрея и е обвързван с дейни вулкани, в това число вулкана Ерта Але.

Изследователите считат, че вулканичната интензивност в района подсказва преход към рифа. Ерта Але е непрестанно изригващ, повече от 50 години и се счита, че с продължение на изригването на Ерта Ела ще се образува нов стеснен океански басейн с хребета на вулкана в средата на океана.

Изследователите обаче не са сигурни за бъдещето на източноафриканския раздор – дали разцеплението ще продължи и в последна сметка ще се образува океан. Със скоростта, с която в този момент се разцепва, на африканският раздор ще отнеме десетки милиони години, с цел да се образува океан в последна сметка.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР