Системата е стабилна и трите електроразпределителни дружества и ЕСО имат

...
Системата е стабилна и трите електроразпределителни дружества и ЕСО имат
Коментари Харесай

Петкова с коментар за енергийната ни система

„ Системата е постоянна и трите електроразпределителни сдружения и ЕСО имат подготвеност да посрещнат есенно-зимния сезон ”. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в Пловдив, където прегледа нов авариен диспечерски център и нов опорен център на Електроенергийния систематичен оператор /ЕСО/ в Териториалното диспечерско ръководство /ТДУ/ - Юг.

Те са осъществени по два плана за рационализация на системите за ръководство и надзор на Централното диспечерско ръководство /ЦДУ/ на стойност 5 млн. евро и са съфинансирани от Европейската банка за възобновяване и развиване. В Пловдив се намира един от петте опорни пункта в страната, въз основата на които ще може да се обезпечи спомагателен запас на системата, оповестява Българска телеграфна агенция. По думите на министър Петкова, с помощта на тези планове ще се понижат огромна част от разноските на ЦДУ, защото оттова системата ще може да се ръководи отдалечено, като ще се пести време и повредите ще се отстраняват също отдалечено. Тя добави, че тези планове са в полза на битовите консуматори и на бизнеса, и средствата, вложени в такава инфраструктура, в действителност са инвестиция в сигурността на доставките и в по-доброто качество на предоставяните услуги.

Към новосъздадения авариен диспечерски център към този момент е въведена новата СКАДА система, а към новия опорен център - присъединени първите две подстанции, сподели изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев. Той разясни, че от новия опорен пункт ще се ръководят всичките 60 подстанции на територията на Мрежовия експлоатационен регион Пловдив и Хасково, който включва областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали. По думите му осъществените два плана от ТДУ-Юг съставляват съществена промяна в ЕСО, която ще обезпечи по-добро и несъмнено ръководство на подстанциите.

В отговор на журналистически въпрос за зародилото напрежение във въглищните централи от Маришкия басейн, министър Петкова сподели, че тези централи създават към 46% от нужната сила за страната, а през зимата доближават и до 60 на 100. Според министъра българската електроенергийна система не би могла да работи обикновено без този вид мощности.

По въпроса за " Белене " енергийният министър сподели, че са подадени 13 заявки за присъединяване в плана, от които седем са за стратегически вложител. В момента те се преглеждат и по-късно ще бъдат избрани претендентите, с които страната да води договаряния, като ще им бъде отправена покана за обвързваща оферта и за истински договаряния. Теменужка Петкова добави: " Надявам се този път да успеем, защото в този момент обстановката е по-различна отпреди ". В умозаключение тя сподели, че сдруженията от държавната енергетика бележат положителни финансови резултати и означи, че АЕЦ " Козлодуй " е в Топ 10 на най-успешните бизнеси в Югоизточна Европа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР