Системата Бонус-малус“ трябва да осигурява повече справедливост за българските шофьори

...
Системата Бонус-малус“ трябва да осигурява повече справедливост за българските шофьори
Коментари Харесай

Диана Русинова: Идеята Гражданска отговорност да следва колата, е абсурдна

Системата „ Бонус-малус “ би трябвало да обезпечава повече правдивост за българските водачи при заплащането на наложителната „ Гражданска отговорност “. Проблемът е, че се предлага един вид без други възможности, от които обществото да избере. Чухме, че определеният вид, препоръчан от консултанта „ Ърнст енд Янг “, удовлетворява Асоциацията на застрахователите и другите виновни институции. Не чухме преди всичко до момента дали системата удовлетворява самите жители. Това разяснява за БГНЕС Диана Русинова от Института за пътна сигурност.

На второ място, концепцията „ Гражданска отговорност “ да следва автомобила е меко казано неуместна. Например в Русе и Силистра всеобщо се практикува да се купуват коли от прилежащата страна, да се записват с български номера, да се заплаща „ Гражданска отговорност “ в България, да се вършат произшествия в цяла Европа с тази кола и това доста да натежава върху българската застрахователна система. Защо? Защото и сега застраховката следва автомобила, а не лидера. Отделно, в случай че вземете един млад лидер, сред 21 и 25 години,който се качва в състезателен автомобил, това е високо рисково самото съответствие шофьор-кола. Трябва да се търси по-голяма степен на застраховка, тъй че да бъдат покрити възможни бъдещи вреди. За да бъде обективна тази система би трябвало да бъде подложена на още по-голяма полемика, доста деликатно да се избере вид, който да удовлетвори на първо място обществото, предлага Русинова и в същото време акцентира, че институтът не е срещу системата.

Експертите от института са съгласни, че би трябвало да се одобри някакъв вид на системата. Същевременно те предлагат доста деликатно да се взимат данните за броя произшествия и аргументите за ПТП в интервала 2015-2017. Русинова счита, че консултантите са употребявали изкривена статистика и институтът е потвърдил за ужасно доста позволени неточности. „ Ако „ Бонус-малус “ стъпва на тази статистика, това е доста сериозен проблем и ще имаме неверни заключения “, безапелационна е Диана Русинова. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР