Сирийският президент каза днес, че настоящите сирийско-турски срещи, под егидата

...
Сирийският президент каза днес, че настоящите сирийско-турски срещи, под егидата
Коментари Харесай

Асад: Всяко сближаване с Турция трябва да доведе до прекратяване на турската окупация на сирийска територия


Сирийският президент сподели през днешния ден, че актуалните сирийско-турски срещи, под егидата на Русия, би трябвало да имат за цел " слагане на завършек на турската окупация " на сирийска територия, " с цел да бъдат ползотворни ", съобщи Франс прес, цитирайки изказване на неговата канцелария.

Това е първият коментар на Асад, който се срещна с Александър Лаврентиев, специфичния делегат на съветския президент Владимир Путин за Сирия, във връзка извършените неотдавна първи срещи сред представители на турските и сирийските управляващи от повече от едно десетилетие.

Миналия месец в Москва се организира тристранна среща сред министрите на защитата на Турция, Сирия и Русия - първата от началото на сирийския спор през 2011 година

Асад сподели, че " с цел да бъдат ползотворни, тези (тристранни) срещи, би трябвало да се основават на предварителна съгласуваност и обмисляне сред Сирия и Русия " и да имат за цел " преустановяване на (турската) окупация (в Сирия) и поддръжката (на Анкара) за тероризма ".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който е в Руанда, съобщи през днешния ден, че срещата му с неговите сътрудници от Сирия и Русия ще се организира " допустимо най-скоро, може би при започване на февруари ".

В средата на декември турският президент Реджеп Ердоган уточни, че може да се срещне със сирийския си сътрудник, с който имаше положителни връзки преди 2011 година

Съсед на Сирия, Турция повече от десетилетие е най-важният политически и боен покровител на сирийската съпротива, в това число на ислямистките групировки, считани от Дамаск за терористични.

Турция организира три интервенции на сирийска територия от 2016 година против кюрдските сили в северната част на страната, което й разреши да поеме контрола над граничната линия. Сирия осъди окупирането на тази нейна територия, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР