Сирийските кюрди съобщиха вчера, че са постигнали споразумение с Дамаск

...
Сирийските кюрди съобщиха вчера, че са постигнали споразумение с Дамаск
Коментари Харесай

Сирийските кюрди обявиха споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия до границата с Турция

Сирийските кюрди оповестиха през вчерашния ден, че са постигнали съглашение с Дамаск за разполагане на сирийската войска покрай границата с Турция, съобщи Франс прес.

"За да отговорим на турската експанзия и да й сложим край, сключихме съглашение със сирийското държавно управление армията да се разположи по продължение на турско-сирийската граница за да бъдат подкрепени Сирийските демократични сили (СДС) ", съобщи в официално съобщение кюрдската администрация в Северна Сирия.

От официалното съобщение излиза наяве, че с изключение на да окаже поддръжка на Съюз на демократичните сили, към сирийската войска е насочен зов да освободи всички селища, завзети от турските сили и техните съдружници.

Сирийската държавна организация САНА съобщи по-рано, че сирийската войска изпраща войски в Северна Сирия, които да се опълчват на турската атака.

"Части на сирийската войска пътуват към Северна Сирия, с цел да се опълчват на турската експанзия на сирийска територия ", заяви САНА в своята интернет страница.

В края на предходната година Анкара заплаши, че ще стартира интервенция против кюрдските сили в Сирия, напомня Франс прес.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното държавно управление в Дамаск, кюрдите откриха де факто автономност в Северна Сирия след началото на сирийската революция през 2011 година

Дамаск не признава кюрдската автономност, като в предишното сирийските управляващи даже назоваха кюрдите "предатели " поради съюза им с Вашингтон в битката против джихадистите.

Заради опасения от възможна турска атака кюрдите започнаха предходната година договаряния с Дамаск, напомня Франс прес.

"Русия и сирийският режим направиха оферти, които могат да спасят живота на милиони хора, които живеят под наша протекция. Ние не се доверяваме на техните обещания. Ако би трябвало да съм почтен, мъчно е да знаем на кого да се доверим. Знаем, че ще се наложи да вършим сложни взаимни отстъпки с Москва и Башар ал Асад, в случай че си сътрудничим с тях. Ако би трябвало обаче да избираме сред компромисите и геноцида на нашия народ, сигурно ще изберем нашият народ да живее ", написа в оповестена през вчерашния ден в списание "Форин полиси " публикация високопоставеният пълководец от Сирийските демократични сили Мазлум Абди.

Американският министър на защитата Марк Еспър разгласи през вчерашния ден, че от Северна Сирия ще бъдат изтеглени до хиляда американски бойци (почти всички американски бойци в Сирия). Еспър съобщи, че обстановката в Сирия е станала непоносима за американските сили, за които има заплаха да се озоват по средата на конфликта сред Турция и кюрдските сили.

Обявяването на 6 октомври на изтеглянето на американските сили от Северна Сирия предизвика отвращение в Съединените щати даже измежду най-големите поддръжници на президента Доналд Тръмп в Републиканската партия, отбелязва Франс прес.

На фона на рецензиите в Съединени американски щати Тръмп стартира от понеделник да заплашва Турция, че "изцяло ще унищожи стопанската система й ", в случай че турските сили не работят сдържано по време на офанзивата си в Северна Сирия.

Съединените щати обявиха в петък, че са подготвени във всеки един миг да задействат наказания против Анкара, напомня Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР