Сирия удвоява заплатите в публичния сектор и намалява субсидиите, докато икономиката потъва

...
Правителството на Сирия удвои заплатите в публичния сектор, като в
Коментари Харесай

Правителството на Сирия удвои заплатите в публичния сектор, като в същото време намали субсидиите за гориво, докато се опитва да стимулира икономиката на разкъсваната от война страна.

Съобщенията бяха направени през нощта, след като стойността на сирийската лира падна до ново дъно спрямо щатския долар на паралела, или черен, пазар.

Колапсът на валутата спомогна за подхранването на хиперинфлацията и тласкането на 90% от населението под прага на бедността.

Трудностите наскоро предизвикаха редки протести в правителствени крепости.

Сирия е опустошена и повече от половин милион души са били убити от гражданската война, която избухна, след като президентът Башар ал-Асад потуши с насилие мирни продемократични демонстрации през 2011 г.

Повече от 15 милиона души - 70% от населението - се нуждаят от хуманитарна помощ, като 12,1 милиона се считат за несигурни за храна.

Президентски укази, издадени рано в сряда, наредиха 100% увеличение на заплатите и пенсиите на държавните служители, военнослужещите и държавните изпълнители - първото подобно увеличение от декември 2021 г.

Те също така определят общата минимална месечна заплата за всички работници на 185 940 сирийски лири, което е на стойност 21,76 долара (17,09 британски лири) при официалния обменен курс от 8 542 и 12,40 долара при текущия паралелен пазарен курс от 15 000. В началото на войната един долар струваше 47 сирийски лири.

Новата минимална работна заплата ще бъде достатъчна само за закупуване на една трета от основните храни, които Световната продоволствена програма (WFP) изчислява нуждите на петчленно семейство всеки месец, според данни от май. Освен това би покрил малко над една десета от минималните домакински разходи на такова семейство.

Уязвимите домакинства се борят да плащат сметките си поради спираловидната инфлация, като минималната цифрата на разходите е с 62% по-висока от тази през май 2022 г. и 159% по-висока от тази през септември 2021 г., според WFP.

В отделно изявление, публикувано през нощта, министерството на търговията обяви пълното премахване на субсидиите за бензин и частично премахване на субсидиите за мазута. Цената на бензина ще се повиши до 8000 сирийски лири (0,53 долара) за литър от 3000 паунда, а на мазута до 2000 паунда за литър от 700 паунда.

Премиер Хюсеин Арнус каза миналата година, че намаляването на субсидиите за гориво ще гарантира, че най-бедните семейства ще се възползват, ще намали бюджетния дефицит и ще спомогне за стабилизирането на сирийската лира. неговото правителство не може да си позволи да поддържа субсидиите.

Те също така предупредиха, че увеличението на заплатите в публичния сектор вероятно допълнително ще увеличи инфлацията и обезценяването на сирийската лира, което означава, че икономическата полза може да бъде почти заличена в рамките на месеци.

Длъжностни лица обвиниха за икономическата криза и трудностите сред обикновените сирийци строгите санкции на САЩ, наложени през 2019 г., насочени срещу всяко чуждестранно физическо или юридическо лице, съзнателно предоставящо подкрепа на г-н Правителството на Асад. САЩ заявиха, че мерките не засягат хуманитарната помощ.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР