Сиренето Стилтън е пръв приятел на англичаните още от 17

...
Сиренето Стилтън е пръв приятел на англичаните още от 17
Коментари Харесай

Стилтън – царят на английските сирена

Сиренето Стилтън е пръв другар на англичаните още от 17 век, когато в село Стилтън за първи път е почнала продажбата му. В интервала 19 – 20 век се е смятало, че сиренето носи името на селото, тъй като там е създадено, само че този мит през днешния ден е развенчан.

Първата рецепта за сирене Стилтън е дадена от Ричард Брадли през 1723 година, без обаче да има детайлности към нея. Тогава вероятно сиренето е приличало на твърдо крема сирене, пресовано и подварявано в суроватка. И доста бързо, още през 1724 година, то е оповестено за знак на британските сирена от Даниел Дефо.

С годините на тайнственост, оставали единствено догадките какво е наличието на този необикновен млечен артикул, вкусовите качества насочвали всички към съществуването на пълномаслено мляко и добавка от крема сирене.

Благодарение на вълнуващата история към основаването на Стилтън градът придобива голяма известност, справедливо или не.

 Сирене Стилтън

Вкусът и известността на сиренето го вършат толкоз безценен артикул, че в прилежащите райони стартират да имитират неговия състав. Интересен факт е, че 136 литра мляко са нужни за изработката единствено на 8 кг сирене.

Нещото, което го отличава от останалите сирена, е фактът, че има малко по-остър и солен усет. В света са налице единствено 6 мандри, лицензирани да създават Син Стилтън, и единствено на три графства в Англия е позволено да създава марката.

И все пак годишно до пазарите доближават близо 1 милион сирена. Белият Стилтън, от своя страна, също е предпазен артикул, при който не се прибавят спори от плесени (мухъл), с цел да резервира белия си цвят.

Синият Стилтън е с доста гъвката текстура, което го прави елементарен за приложимост и в кулинарията. С добавката на това сирене може да се подготвят самун, сладки виновност, салати, супи и сосове.

Също по този начин може да бъде замразен, запазвайки своите вкусови качества. Така можете да го съхранявате най-малко за 3 месеца, само че би трябвало да се изяде до седмица след топене и то без да се слага във фризера още веднъж.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР