Sion, колата с вградени соларни клетки в тавана, капаците и

...
Sion, колата с вградени соларни клетки в тавана, капаците и
Коментари Харесай

Sion, немският проект за соларен електромобил, пропадна


Sion, колата с вградени слънчеви кафези в тавана, капаците и вратите, по този начин и няма да влезе в произвеждане (снимка: CC0 Public Domain)

Германската компания Sono Motors реши да приключи създаването на слънчевия електромобил Sion и редуцира 300 чиновници, ангажирани с плана. Причината е високата цена на бизнес-плана.

Sono с централа в Мюнхен стана обществена през ноември 2021 година Проектът ѝ Sion предвиждаше производството на градски хечбек, затрупан със слънчеви кафези от всички страни, по всички панели – таван, порти, капаци. Моделът трябваше да се предлага основно в Европа. Първоначално той бе финансиран посредством публично финансиране. Замисълът бе колата да се създава в Швеция.

Решението на компанията да приключи програмата Sion наподобява се дължи на високата цена на нейния бизнес-план, съчетана с „ мрачните условия на финансовия пазар “. Фирмата съобщи в петък, че ще редуцира 300 чиновници заради смяната в своя бизнес-модел. Главният действен шеф Томас Хауш също се отдръпва от ролята си.
още по темата
Sono Motors за първи път показа проектите си за слънчевата електрическа кола Sion през 2017 година Sion беше рекламиран като първият в света наличен слънчев EV с цена от към 25 000 евро (26 375 долара).

Външната обвивка на Sion щеше да съдържа 456 монокристални слънчеви половин кафези, с цел да удължи времето сред зарежданията и да разреши самодостатъчност при къси пътувания. По план колата трябваше да е с 54 kWh литиево-железно-фосфатна батерия и 11 kW вградено в двете посоки зарядно устройство.

Въпреки ентусиазма, предсерийното произвеждане на Sion остава недостижимо, защото Sono Motors неведнъж не съумя да обезпечи задоволително финансиране. През декември започва акцията #savesion, с цел да предложи на клиентите отстъпки от €3000 в подмяна на предплатени заплащания. Тя имаше за цел да обезпечи 100 милиона евро.

Кампанията наподобява не е постигнала задачата и, „ като се има поради ресурсоемкият темперамент на програмата Sion, в това число условията за личен състав, компанията в този момент ползва стратегия за доста понижаване на разноските “, се споделя в изказване.

„ Това беше мъчно решение и макар повече от 45 000 резервации и предварителни поръчки за Sion, ние бяхме принудени да реагираме на продължаващата неустойчивост на финансовия пазар и да рационализираме нашия бизнес “, сподели Лаурин Хан, основен изпълнителен шеф на Sono Motors.

Компанията ще продължи да създава лична система за монтаж на гъвкави слънчеви кафези върху повърхностите на колите. След като няма да създава личен модел, тя ще прави единствено преоборудване и консолидиране на технологията в транспортни средства на други производители.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР