Синовете на Хафтар се надигат в източната част на Либия, носейки „корупция, смърт, унищожение“

...
Халифа Хафтар, силният човек на източна Либия, постави шестимата си
Коментари Харесай

Халифа Хафтар, силният човек на източна Либия, постави шестимата си сина на политически и военни позиции. Смъртоносните наводнения в Дерна доведоха до издигането на най-младия му, Саддам, до ръководител на управлението за оказване на помощ при бедствия и до върха на класациите за приемственост. За либийците това носи повече лоши новини.

Носейки камуфлажни облекла и обичайното си мръщене, Саддам Хафтар излива карта на Либия в просторна стая, идентифицирана като „Спешното отделение на Либия“ в публикация в X, бивш Twitter. До него са трима руски служители, част от екип на руското министерство на отбраната, който пристигна в източна Либия дни след като язовирите се срутиха в Дерна, предизвиквайки бедствие с библейски размери.

„Бригаден генерал Саддам Хафтар, ръководител на либийското отделение за спешни случаи, проследява най-новото развитие на операциите по търсене и спасяване“, отбелязва публикацията от либийски местен новинарски сайт едва седмица след катастрофата от 11 септември, която беше наречена „Либийският 11 септември“.

Най-малкият син на Халифа Хафтар, Саддам често се цитира като „възможен наследник“ на 79-годишния силен човек, който контролира източна Либия от близо десетилетие.

Като ръководител на бригадата Тарек Бен Зайед (TBZ) в самопровъзгласилата се Либийска национална армия (LNA) на баща си, най-младият Хафтар е по-известен с изземването на пари от трезорите на централната банка на Либия, според ООН,  и „нанасянето на каталог на ужасите” в източна Либия, според Amnesty International.

На 32 години потомъкът на Хафтар няма опит в администрирането или управлението на помощи. Но миналата седмица той беше назначен за ръководител на Комитета за реагиране при бедствия, за да се справи с хуманитарна криза с шокиращи размери.

Докато милиони долари хуманитарна помощ се изливат в източна Либия, международната общност ще бъде принудена да координира операциите за подпомагане под ръководството на силен човек син с документирано досие за присвояване и нарушаване на правата на човека. За либийския народ това е още един източник на отчаяние, натрупан от загубата и травмата от наводненията, причинени от десетилетия пренебрегване от страна на държавата.

Кадафи пада, Хафтар се издига

Саддам Хафтар е роден през 1991 г., година след като баща му, висш командир в армията на Муамар Кадафи, избяга в изгнание в САЩ.

Най-малкият от шестимата синове на Хафтар израства в източния либийски град Бенгази с майка му, докато баща му е бил в САЩ, според The ​​Africa Report. „Малко се знае за младостта му, освен факта, че няма известни квалификации за средно образование“, отбелязва The Africa Report.

Той беше на 20 години, когато през 2011 г. избухна въстанието срещу Кадафи, което върна баща му у дома от изгнание. Състоянието на младия мъж започва да расте след 2014 г., когато баща му атакува съперничещи въоръжени групировки, предизвиквайки втората либийска гражданска война, в резултат на която LNA на Халифа Хафтар контролира района на източна Киренайка.

През 2016 г. Саддам Хафтар беше назначен за ръководител на бригадата TBZ, една от най-мощните въоръжени групи, действащи под LNA. „Оттогава бойците на TBZ извършват нарушения на международните закони за правата на човека и международното хуманитарно право, някои от които може да представляват военни престъпления“, отбелязва Амнести Интернешънъл в „Ние сме вашите господари“, смразяващ доклад от 21 страници, описващ необузданите нарушения извършено безнаказано в контролираните от LNA зони.

Името на Саддам Хафтар се появи и в доклад от 2018 г. на група от експерти на ООН за Либия, който го обвини, че е завзел контрола над клона на централната банка на страната в Бенгази през 2017 г. и е прехвърлил „ значителни суми в брой и сребро за неизвестна дестинация”.

Съдържанието на банковия сейф включва $159,700,000, €1,900,000 и 5,869 сребърни монети, се отбелязва в доклада. „Няколко банкови мениджъри посочиха, че командирите на LNA са ги подложили на сериозен натиск да им предоставят достъп до пари в брой и акредитиви. Някои бяха решили да се преместят в чужбина от съображения за сигурност“, се отбелязва в доклада на ООН.

Избягването на гнева на семейство Хафтар е основна стратегия за оцеляване, която жителите на източна Либия са възприели от почти десетилетие, с добра причина. На 10 ноември 2020 г. Ханан ал-Бараси, либийски адвокат по правата на човека и активист за правата на жените, беше застреляна посред бял ден в Бенгази, ден след като публикува съобщение във Facebook, обещаващо, че ще разкрие предполагаемата корупция от Саддам Хафтар, според Amnesty International.

Братята се конкурират, но са лоялни към патриарха

Младият Хафтар черпи властта си от баща си, незаменим либийски играч, който в различни моменти се е ангажирал със САЩ, Русия, Франция, Италия, ЕС, Египет и ОАЕ, въпреки че той ужасява официални лица в глобални и регионални столици.

Но в семейството има постоянни слухове за конкуренция между шестимата сина на Хафтар.

Саддам някога беше командир на 106-ия батальон на LNA , който функционира като лична охрана на Халифа Хафтар. Той беше заменен като командир на батальон от по-големия си брат Халед, който има университетска диплома и се смята за по-излъскан от най-малкия си брат или сестра.

Лоялността към патриарха е от първостепенно значение сред синовете на Хафтар, на които им липсва военното обучение и опит на техните прародител.

На 11 септември, когато язовирите на Дерна се спукаха, друг син, Елседдик Хафтар, беше в Париж, където заяви, че ще бъде отворен за кандидатурата за президент на Либия в бъдеще.

В интервю за белгийска телевизионна станция на срутването на язовир Дерна, Елседик изрази благодарност за „мъдрото ръководство“ на баща си. След това той продължи да противоречи на разказите на жителите на Дерна и експертите, настоявайки, че LNA е издала предупреждение преди бурята Даниел да удари източна Либия, нареждайки на „всички граждани да евакуират целия район“.

Майсторът на оказването на помощ при бедствия отговаря на въпрос от пресата

След катастрофата в Дерна либийците в страната и диаспората са нащрек за изплащането на помощта, която се излива от другата страна светът, предпазлив от корупцията и „секюритизацията на помощта“, според Тарек Мегериси, старши политически сътрудник в Европейския съвет за външни отношения.

Признаците са тревожни. „Вечерта след катастрофата на Дерна можехте да видите как вината и некомпетентността разтърсват редиците“, каза Мегериси. „От третия ден нататък Дерна по същество беше превърната във военна зона. Районът беше пълен с бронетранспортьори и множество контролно-пропускателни пунктове.“

Контролираните от LNA части от Либия отдавна са „информационна черна дупка“, според Репортери без граници (RSF), като на чуждестранни журналисти е отказан достъп, докато местните репортери не могат да критикува хафтарите или техните приближени. „В източната част на страната репортерите са под властта на Хафтара и никоя медия не може да критикува военните“, отбелязва RSF.

Тъй като новините за мащаба на бедствието в Дерна се разпространиха миналата седмица, няколко международни новинарски екипа успяха да го направят в пострадалия от наводнението град. Те се натъкнаха на сцени на пълно опустошение, както и на сюрреалистични прояви на силата на Хафтар.

Екип на Sky News забеляза Саддам Хафтар да обикаля Дерна в пикап, пълен с въоръжена охрана. Но когато на 32-годишния ръководител на кризисния мениджмънт бяха зададени няколко въпроса, лицето му беше „картина на раздразнение от мен“, отбеляза кореспондентът Алекс Крауфорд.

Рядкият, кратък разговор с журналист веднага стана вирусен на X , като един коментатор отбелязва: „Той изглежда раздразнен, че не може да я убие“.

До вторник на международните новинарски екипи беше наредено да напуснат Дерна – ден след като жителите протестираха пред забележителната джамия Сахаба със златен купол. Телефонните и интернет връзки също бяха прекъснати. На екип на ООН за помощ също е отказан достъп до Дерна, според говорител на Службата за координация на хуманитарните въпроси (OCHA).

Длъжностни лица от Източна Либия отрекоха прекъсванията на комуникациите и достъпа да са свързани с протестите в понеделник.

Но анализаторите не се съмняваха, че събитията са свързани. „Комуникациите на града са спрени, а либийските и международните хуманитарни екипи са изгонени. Местните сега са ужасени от предстояща военна репресия като колективно наказание за вчерашния протест и искания“, отбеляза Мегериси в X.

Сага за наследството 

Катастрофата в Дерна накара либийци от цялата разделена страна да се обединят, за да осигурят помощ за пострадалите от наводнението. Но малцина вярват, че демонстрациите на единство ще обхванат разногласните политически елити на Либия.

Докато наводненията отнесоха няколко градски квартала, убиха хиляди и разселиха десетки хиляди, Хафтар и синовете му изглеждат здраво вкоренени в кръговете на властта в Източна Либия.< p>На 7 ноември Халифа Хафтар ще навърши 80 години, крайъгълен камък, който накара силния човек на Киренайка да постави синовете си на доходоносни постове и висши военни чинове. Слуховете за влошеното здраве на Хафтар накараха анализаторите да се съмняват дали някой от синовете му ще може да замени бащата.

Оприличавайки перспективата на телевизионния сериал „Наследник“, Мегериси прогнозира труден процес. „Източните либийци, племената и лидерите на общността ясно дадоха да се разбере, че не са се подписали за нов наследствен монарх. Те не приемат идеята синовете на Хафтар да поемат управлението. За синовете на Хафтар им е много трудно да се наложат на армията, тъй като нямат образование или военно обучение и са замесени в значителна корупция“, каза Мегериси.

Въпреки че много либийци изпитват малка любов към Халифа Хафтар, те признават че перспективата синовете му да поемат мрежите на баща си може да хвърли страната в нов кръг от нестабилност.

„Либия трябва да бъде на по-стабилно място, преди Халифа Хафтар да умре“, каза Мегериси. „Преди това трябва да се развият структурите и институциите. През последните няколко години различни страни подкрепяха различен син. Всеки син ще се опита да бъде по-феодален, защитавайки интересите си и нанасяйки повече корупция, смърт и разрушения в Либия.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР