Синият цвят е необичаен цвят на кожата. Може би сте

...
Синият цвят е необичаен цвят на кожата. Може би сте
Коментари Харесай

Хората със синя кожа: медицинската мистерия на „Сините Фюгейт“

Синият цвят е необикновен цвят на кожата. Може би сте си мислили, че може да бъде реализиран със специфичен грим. В подобен случай, историята на семейство Фюгейт ще ви изненада.

Фюгейт е семейство, което се заселва в хълмовете на Кентъки и си печели името „ Сините Фюгейт “. Те са известни и като „ Сините хора на Кентъки “. Това се дължи на обстоятелството, че цялото семейство е имало естествено синя кожа.

В продължение на 150 години семейство Фюгейт живее в Кентъки, изолирано от останалия свят. Поради тази причина те предават синята си кожа на идващите генерации.
Изследванията, извършени върху оживелите членове на фамилията, се оказват скъпи за нашето схващане по отношение на това по какъв начин работи генетиката и по какъв начин се предават чертите на директните потомци.

 Семейство Фюгейт Оwlcation, CC BY 4.0, PLOS

Историята на „ Сините Фюгейт “ стартира през 1820 година с брака на Мартин Фюгейт.

През 1820 година той се открива в планините на Трабълсъм Крийк в източната част на щата Кентъки. Там намира любовта и се дами за Елизабет Смит. Мартин и Елизабет имат седем деца, четири от които са със синя кожа. Според проучвания направени много по-късно това се дължало на генетична особеност, довела до кръвно разстройство, наречено метхемоглобинемия.

Самите Мартин и Елизабет не са били сини и не са изпитвали никакви признаци на това генетичнозаболяване. Ето за какво са шокирани да видят, че децата им са сини.

Тъй като местността остава доста изолирана и до 1910 година в нея не е имало пътища или железопътни линии, фамилията е на процедура откъснато от света. Така близки родственици стартират да се женят между тях и Мартин съвсем несъмнено е бил родственик на Елизабет. Чрез тези бракове не престават да се раждат деца със синя кожа. Местните поданици ги нарекли „ Сините Фюгейт “.

Кръвосмешенията в рода способстват генът на синята кожа да се предава дълги години.

Един от синовете на Мартин Фюгейт – Закарая се оженил за сестрата на майка си. Въпреки, че и двамата не са били със наследник цвят на кожата, когато децата им почнали да се женят между тях, видния признак на болестта се показал. Хора от други общности отказвали да се оженят за членовете на Фюгейт, защото се страхували, че децата биха наследили синия цвят. Семейство Фугейт става все по-изолирано, до момента в който не придобива опцията да пътува и да емигрира от местността.

Намиране на лек

В началото на 60-те години на предишния век двама потомци на семейство Фюгейт, Рейчъл и Патрик Ричи, стартират да търсят помощта на експерти. Те се срещат с доктор Мадисън Кауин III и му изясняват, че се срамят от синята си кожа и търсят лек. Лекарят направил проби на и на двамата и забелязал високи равнища на метхемоглобин в кръвта.

Той прави инжекции с метилен на пациентите за да ги излекува. И двамата потомци били инжектирани с него и за малко време цветът на кожата им станал естествен. Рейчъл и Патрик ликували, изумени от това просто решение и почнали да одобряват повече от тези метиленови таблетки, с цел да се уверят, че синият цвят в никакъв случай няма да се върне в живота им.

 Метиленът към този момент най-често се употребява за оцветяване на вените при медицински процедури Публичен домейн Picryl Метиленът към този момент най-често се употребява за оцветяване на вените при медицински процедури

Потомците през днешния ден?

Бенджамин Стейси е последният прочут член на фамилията на Фюгейт. Той е роден през 1975 година с доста кондензиран наследник цвят на коата. Всички в болничното заведение изпаднали в суматоха, като видели Бенджамин и положението на болестта. За благополучие, благодарение на лекарите най-лошите признаци се почистват за няколко седмици.

Повечето от членовете на семейство Фюгейт от потомство на потомство са живели в положително здраве даже с тази генетична разновидност. Според сведенията някои са доживели до 90-годишна възраст. Към сегашния миг данните сочат, че към този момент няма потомци на Фюгейт със синя кожа, само че генът към момента е жив.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР