Синият понедлник (Blue Monday) е обявен за най-депресиращият ден от

...
Синият понедлник (Blue Monday) е обявен за най-депресиращият ден от
Коментари Харесай

Синият понеделник: Най-депресиращият ден от годината

" Синият понедлник " (Blue Monday) е разгласен за най-депресиращият ден от годината. И да, тази наклонност е обвързвана значително с работата и бизнеса.

През 2005 година английската компания Sky Travel стартира да отбелязва третия понеделник на януари всяка година като " Син понеделник ". Компанията твърди, че това е денят, в който равнищата на благополучие падат до най-ниските си стойности за годината.

Според доцента по психиатрия Самър МакКътчън туристическата компания употребява този маркетинг трик, с цел да " усили ръстежа на бизнеса, като твърди, че е намерила най-депресиращия ден в годината и се надява, че ще насърчи клиентите да пътуват повече през това време ". 

Не е ясно по какъв начин да накараш хората да се усещат по-нещастни може да направи по-добри бизнес резултати, само че ще оставим на вас да прецените, като единствено ви кажем, че Sky Travel към този момент не работи. Този трик обаче беше много сполучлив в привличането на вниманието към себе си, защото наследството на " Синия понеделник "  в последна сметка надживя компанията.

Статия на CNN от Кристен Роджърс и Роб Пичета разпознава психолога Клиф Арнал, като откривател на формулата на депресията: [W+(D-d)] x TQ, разграничено на M x NA. В това уравнение W значи времето, D вашия дълг, d месечната ви заплата, T времето след Коледа, Q за времето, откогато не сте се отказали от нещо, M за ниски равнища на мотивация и NA за нуждата от предприемане на дейности.

Всичко това може да наподобява някак научно. Проблемът обаче е, че формулата в действителност не е подкрепена от  научни доказателства.

Противно на това, което може да демонстрира тази формула, не всеки е съдбоносен да се усеща по същия метод по време третия понеделник на януари в дадена година. Всъщност този ден може да бъде благополучен за доста хора. Несъмнено някои от вас през днешния ден ще срещнат любовта на живота си, ще родят деца, ще завоюват някаква премия, ще чуят за огромна промоция, ще прекарат време с значим човек, ще ядат доста суши или ще срещнат някакъв различен тип триумф. Не забравяйте, че нито един ден в годината не е страховит за всички или ужасяващ за всички, предава БТВ. 

Сега има аргументи, заради които януари като цяло, а не съответен ден от януари, може да бъде изключително сложен за доста хора. В Северното полукълбо от ноември до февруари денят става по-къс. По-малкото излагане на слънчева светлина може да повлияе на отделянето на мелатонин по способи, които могат да повлияят неподходящо на настроението, силата и съня. Освен това по-студеното и по-неблагоприятно време може да ви попречи да правите действия навън, които нормално бихте харесали.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР