Сингапур привлече огромен интерес от страна на технологичните фирми, желаещи

...
Сингапур привлече огромен интерес от страна на технологичните фирми, желаещи
Коментари Харесай

Състезанието за дигитална банка в Сингапур загрява с 21 кандидати за лиценз

Сингапур притегли голям интерес от страна на софтуерните компании, искащи да се включат в банковия пейзаж на азиатската островна страна. Страната притегли 21 заявки за цифрови банкови лицензи, като от тях ще бъдат издадени общо пет, оповестява Ройтерс.

Сред претендентите са някои от най-големите имена в софтуерната промишленост - Alibaba Group с филиала си Ant Financial, взаимното дружество сред Singapore Telecommunications и компанията за споделени пътувания Grab, както и консорциум, управителен от колоса в гейминг промишлеността Razer.

Банковата либерализация в Сингапур е едно от най-значимите събития за финансовата система на страната от две десетилетия насам. Тя се случва малко след тази в Хонконг, където предходната година бяха издадени осем лиценза за онлайн банкиране.

Финансовият регулатор в Сингапур ще издаде два лиценза за цифрово банкиране на дребно и други три за корпоративни финансови услуги. "Те включват компании за електронна търговия, софтуерни и телекомуникационни компании, финтех компании (като платформи за обществено финансиране и снабдители на платежни услуги) и финансови институции ", съобщи финансовият регулатор, като добави, че по-голямата част от заявките са пристигнали от консорциуми.

Очаква се цифровите банки да оперират с по-ниски разноски и да оферират услуги, които се разграничават от локалните играчи, като DBS Group и OCBC.

Компаниите поставят старания, с цел да комбинират банковите и софтуерните си знания, както и да отговорят на локалните лицензионни условия, които нормално са по-строги спрямо другите пазари, в това число и от тези в Хонконг. Някои, като притежателите на лицензи за банкиране на дребно, да вземем за пример, ще се нуждаят от гаранция за съществуването на най-малко 1.5 милиарда $ главен капитал. Други пък се надяват, че данните на техните клиенти, в комбиниране с новата технология, ще им оказват помощ да получат конкурентно преимущество в банковия бранш в Сингапур, обхващащ над 150 финансови институции, които ръководят към 2 трилиона $ активи.

"Една от основните мотивации за търсенето на лиценз за цифрова банка в Сингапур е по-лесното демонстриране на потвърден опит и районна съгласуваност по отношение на другите регулатори в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), където цифровите банки ще бъдат налични в близко бъдеще ", сподели Варун Митал, оглавяващ разрастващите се пазари на финтех бизнеса в консултантската компания EY.

Сингапур ще разгласи спечелилите през юни, а цифровите банки ще са подготвени да стартират интервенции поетапно от средата на 2021 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР