Сингапур е най-новата глобална “синя зона, определяна като място, на

...
Сингапур е най-новата глобална “синя зона, определяна като място, на
Коментари Харесай

Общество, което живее до 100: Малката държава, създала зона на дълголетието

Сингапур е най-новата световна “синя зона ”, определяна като място, на което хората живеят по-дълго и по-здравословно, написа CNBC.

Хората в Сингапур живеят най-дълго в положително здраве в международен мащаб. Така че, каквото и да са създали там, то е подействало за основаването на най-дългия и здравословен метод на живот на планетата ”, сподели Дан Бютнер, който е основател на термина “сини зони ”.

Петте истински сини зони са: Икария (Гърция), Окинава (Япония), Никоя (Коста Рика), Сардиния (Италия) и Лома Линда (САЩ), само че Сингапур е в новия листата на Бютнер, който е озаглавен “Синя зона 2.0. ”. И до момента в който истинските сини зони пораждат заради естествени условия, сините зони 2.0 са основани от хората.

Старите сини зони изчезват, тъй като се американизират. Механизацията заменя физическата активност, а технологията откъсва хората от общуването лице в лице ”, добавя Бютнер.

През 2004 година Бютнер си партнира с National Geographic и National Institute of Aging, с цел да опита да направи “обратен инженеринг ” на дълголетието. Екипът открива елементи от света, на които хората живеят измеримо по-дълъг живот, а по-късно се заема да разбере за какво хората в такива общности живеят по-дълго.
Power 9
Бютнер и неговият екип откриват главните правила, които назовават Power 9 - те съставляват навиците на най-здравите и най-дълго живеещите хора. Тези девет правилото на дълголетието включват: естествено напредване в ежедневието; цел в живота; практики за понижаване на стреса; прекъсване на храненето, когато човек е на 80% сит; консумация на повече храни на растителна основа; умерена и постоянна консумация на алкохол; присъединяване в общност; живот наоколо до най-близките хора; другарство с хора със здравословни привички.

Сингапур е гореща точка на проектираното дългоденствие “, счита Бютнер.

Ето някои от моторите на благосъстоянието, втъкани в структурата на политиката, която ползват в града страна:
Ходете, не се возете
Докато хората в доста елементи от света карат от едно място до друго, сингапурците вървят - това обаче нормално е подбудено от нужда, в сравнение с за физическо упражнение.

Смятам, че Сингапур брилянтно полза с налози колите, горивата и потреблението на пътищата, до момента в който влага големи средства във благоприятни условия за вървене, колоездене и в публичния превоз. Това не е просто съвпадане, това е доста положително обмисляне, вследствие на което изкарвате хората иззад кормилото и ги карате да вървят ”, твърди Бютнер.

За да си купите кола в Сингапур, първо би трябвало да получите лиценз за това, който в някои случаи може да коства повече от самата кола.
Дръжте обичаните си хора близо
Проучвания сочат, че хората в сините зони отдават огромно значение на околните и ги държат покрай себе си. Това се вижда от политиката на Сингапур за безплатна жилищна помощ, която предизвиква финансово хората да живеят с или покрай своите родители и деца.

Вместо да изпращат възрастните хора в домове, каквато е практиката в Съединени американски щати, по-старите хора там остават част от фамилията. По-често те получават по-добри грижи от фамилията, тъй че всичко това е в интерес на продължителността на живота на по-възрастните ”, съобщи Дан Бютнер.
Чувство за принадлежност
Принадлежността към някаква религиозна общественост може да бъде обвързвана с по-дългата дълготрайност на живота, сочи изследването.

Почти всичките 263 столетници, които са взели участие в изследването, са били част от някаква религиозна общественост. Проучвания сочат, че посещаването на религиозни служби четири пъти месечно усилва продължителността на живота с сред 4 и 14 години ”, сподели още Бютнер.

Близо 80% от възрастните сингапурци изповядват някаква вяра, съгласно Pew Research Center. Проучване на същата организация от 2014 година дефинира Сингапур като страната с най-голямо религиозно многообразие в света.
Здравословни привички
Сингапур се оправя добре в това да прави здравословната храна по-евтина и по-достъпна от нездравословните храни ”, твърди Дан Бютнер.

Страната подтиква заведенията за хранене да дават по-здравословни варианти. По-здравословните храни, като кафяв ориз и пълнозърнести храни, се предизвикват от Борда за поощряване на здравето. Министерството на здравеопазването също по този начин е основало система за етикетиране, която демонстрира на жителите кои места за хранене оферират по-здравословни варианти. Освен това страната е направила тютюнопушенето “трудно, непривлекателно и скъпо ”.
Достъпно опазване на здравето
Сингапурците употребяват универсално опазване на здравето, което значи, че жителите имат достъп до качествени медицински грижи, включително и здравни услуги, като предварителна защита, лекуване, рехабилитация и палиативни грижи. Правителството работи за основаването на политики, които субсидират разноските за опазване на здравето.

Здравеопазването в Съединени американски щати, да вземем за пример, е доста скъпо и неефективно в основаването на здраве, тъй като целите, които ръководят политиката, са стопански ”, добави Бютнер.

“Програмата на Лий Куан Ю и неговите сътрудници е друга. Те се опитваха да създадат по този начин, че хората да останат здрави, вместо да печелят пари от тях ”, сподели още той, визирайки първия министър-председател на Сингапур.
Строги закони
Сингапур е известна със строгите си закони. Популярни образци са възбраната са дъвченето на дъвка или сериозните санкции за хранене в публичния превоз. Страната обаче има доста прецизни правила и по отношение на оръжията и опиатите. Нарушение на някои от тях може да докара до затвор или смъртно наказване.

Когато става въпрос за продължителността на живота, фактът, че оръжията са противозаконни, е доста интелигентна политика. В Съединени американски щати всяка година от огнестрелни оръжия умират към 55 000 души, до момента в който в Сингапур този брой е едвам към трима ”, показва Дан Бютнер.

“Трябва да се обърне внимание и на драконовите закони за опиатите. Съединени американски щати е изгубила към 100 000 души поради приложимост на опиати през предходната година, до момента в който в Сингапур те са към 20 ”, добавя той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР