Синестезия означава смесено възприятие. Това е състояние, при което възприятията

...
Синестезия означава смесено възприятие. Това е състояние, при което възприятията
Коментари Харесай

Как миризмата влияе на цветовете, които виждаме

Синестезия значи смесено усещане. Това е положение, при което усещанията се свързват едни с други. Едно сетивно усещане или идейна визия провокира в съзнанието в същото време друга визия, от осезание, което не е било подтиквано.

Хората със синестезия се назовават синестети. Един синестет би могъл да вижда в съзнанието си музиката в цветове или форми, или визиите му за числата и буквите да са оцветени в разнообразни цветове. Цветовите асоциации са най-характерни, макар че има много потвърдени случаи, в които се прави връзка със тон. Обичайно в съзнанието си синестетът вижда числа, букви, само че също и музика, страсти и хора в избран цвят или си ги показва по избран музикален метод.

Оказва се, че сред цвят и аромат също може да има съгласуваност.
 
Ново изследване разкрива, че явлението в действителност може да е по-често срещано, в сравнение с преди. „ Наличието на разнообразни миризми въздейства върху това по какъв начин хората възприемат цвета “, сподели водещият създател доктор Райън Уорд, старши учител в Ливърпулския университет „ Джон Мурс “ в Ливърпул, Обединеното кралство в изказване за новото проучване.
 
24 души - дами и мъже на възраст сред 20 и 57 години бяха подложени на тест от Уорд и сътрудници, с цел да се дефинира съществуването и силата на корелациите сред миризма и цвят. По време на тестванията участниците бяха седнали пред екран в пространство, свободно от разсейващи сетивни тласъци. Никой от тях не е бил далтонист или има компрометирано подушване, нито пък е употребявал дезодоранти или аромати.
 
В изолационната камера е употребен пречиствател на въздуха в продължение на четири минути, с цел да се отстранен всички миризми. След това, в продължение на пет минути, ултразвуков дифузер пусна един от шестте аромата - определени на инцидентен принцип от карамел, череша, кафе, лимон и мента - дружно с вода без аромат.
 
След това участниците бяха помолени да трансформират цвета, показан на екрана, като поправят диапазона, до момента в който доближат цвета, който считат, че възприемат.
 
„ В предходно изследване показахме, че миризмата на карамел нормално съставлява микс с тъмнокафяво и жълто, тъкмо както кафето с тъмнокафяво и алено, череша с розово, алено и лилаво, мента със зелено и синьо и лимон с жълто, зелено и розово “, изясни Уорд.
 
Според новите открития, индивидите демонстрират податливост да реалокират цветовете по-далеч от неутралното сиво. Например, те неправилно са решили цвета " сив " като по-скоро червено-кафяв, в сравнение с същински безпристрастен сив, когато са изложени на миризмата на кафе. По същия метод, когато миризмата е на карамел, те бъркат наситения наследник цвят със сиво.
 
„ Тези резултати демонстрират, че възприемането на сивото клони към техните предстоящи кросмодални сходства за четири от пет аромата, а точно лимон, карамел, череша и кафе “, сподели Уорд.
 
Тази „ свръхкомпенсация “ допуска, че ролята на кръстосаните асоциации при обработката на сензорния вход е задоволително мощна, с цел да повлияе на това по какъв начин възприемаме информация от разнообразни сетива, тук сред миризми и цветове.
Нашият мозък непрестанно комбинира мултисензорна информация от заобикалящата ни среда. Миризмите да вземем за пример постоянно се възприемат с образни знаци; тези чувства си взаимодействат, с цел да образуват нашия личен индивидуален опит. Този развой на интеграция може да има надълбоко влияние върху полученото прекарване и може да промени нашата субективна действителност. Кросмодалните сходства са поредните асоциации сред характерностите на тласъка в разнообразни сензорни модалности.
Предполага се, че тези сходства са двупосочни по природа и е потвърдено, че въздействат на нашето усещане в разнообразни сетивни модалности.

Зрението е преобладаващо в нашето мултисензорно усещане и може да повлияе на метода, по който възприемаме информацията в другите ни сетива, в това число обонянието. Изследвахме резултата, който другите миризми оказват върху възприемането на човешкия цвят, като представяхме обонятелни тласъци, като в същото време молехме наблюдаващите да поправят пъстър лейкопласт, с цел да бъде лишен от нюанс (задача за неутрално сиво). Установихме, че смяната във възприеманата неутрална сива точка е предубедена към по-топлите цветове. Четири от пет от нашите миризми също имат наклонност към предстоящите кросмодални сходства. Например, когато помолиха наблюдаващите да изпълнят неутралната сива задача, до момента в който показват миризмата на череша, усещанията бяха ориентирани към червено-кафяво. Използвайки задача за ахроматично контролиране, успяхме да демонстрираме дребен, само че последователен резултат от съществуването на миризми върху човешкото цветоусещане.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР