Синдиците на Корпоративна търговска банка Ангел Донов и Кристи Маринова

...
Синдиците на Корпоративна търговска банка Ангел Донов и Кристи Маринова
Коментари Харесай

Синдиците на Корпоративна банка дават централата ѝ под наем

Синдиците на Корпоративна комерсиална банка Ангел Донов и Кристи Маринова оповестиха, че стартират процедура по отдаването чартърен на постройката на площад " Джузепе Гарибалди " в София, в която се намираше централата на банката. Става дума за сутерена, първия (партерен етаж), на който се намираше салона за обслужване на клиенти на банката и втория етаж, където бяха кабинетите на мениджърите ѝ.

Сградата е солидна и на влиятелно място в центъра на София, само че откакто в нея се обитаваха две банкрутирали банки - първо Международна банка за вложения и развиване, а по-късно и КТБ, доста финансови вложители могат да решат, че тя носи неприятен шанс.

Успешното отдаване чартърен на тази постройка несъмнено ще обезпечи на синдиците на КТБ едни съществени настоящи приходи, които ще им оказват помощ да финансират немалките по мярка разноски по несъстоятелността на банката и по този метод ще способства за увеличение на средствата, които синдиците разпределят сред кредиторите на банката.

Като стана дума за средства за систематизиране, е редно да се каже, че през тази година синдиците към този момент направиха първото систематизиране на събрани от тях, а и от предшестващите ги квестори, пари от осребряване на материални и финансови активи на банката. Става дума за към 570 млн. лв., които бяха разпределени сред кредиторите на КТБ съгласно каузи им в общия размер на приетите от съда вземания от кредитната институция.

По неофициални данни по сметките на синдиците на КТБ са насъбрани още над 300 млн лв.. На базата на тези средства ще бъде направена втора сметка за систематизиране сред кредиторите на банката. Трудно е да се каже дали трета такава ще има. По закон сметка за систематизиране се изготвя когато по сметките на синдиците е насъбрана сума над 10% от настоящите отговорности на банкрутиралата кредитна институция. А тези сметки се пълнят от осребряване на масата на несъстоятелността на банката - събиране на вземания и продажба на активи. В това отношение синдиците през 2019-а са съумели да съберат близо 85 млн. лв., като към 70.5 млн. от тях са пристигнали през октомври в резултат на единична договорка - по неофициални данни става дума за продажба на вземанията на банката от " Авионамс " на Държавната консолидационна комания. С други думи, в случай че събираемостта върви със сегашните темпове, за струпване на средства за нова сметка за систематизиране ще са нужни още най-малко три години.

Впрочем, като приказваме за периоди, е редно да споменем, че лицата, които по закон имат право да претендират пред Фонда за гарантиране на влоговете да им изплати депозитите в КТБ, би трябвало да създадат това до 4 декември 2019-а. След тази дата изтича давностния петгодишен период през който Фонда е задължен да заплаща на вложителите в КТБ обезпечения размер на депозитите им - 196 хиляди лв.. От началото на изплащането на тези депозити - 4 декември 2014-а, до 4 ноември 2019-а Фонда е изплатил към 3.69 милиарда лв. на 112 007 инвеститори.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР