Синдикатите в културата се обявиха проектобюджета в сектора и започват

...
Синдикатите в културата се обявиха проектобюджета в сектора и започват
Коментари Харесай

Синдикатите в културата се обявиха срещу проектобюджета, започват протести и в Русе

Синдикатите в културата се оповестиха проектобюджета в бранша и стартират алегорични митинги, с подготвеност да преминат към ефикасни дейности

НСФ „ Култура “ към КНСБ, сплотяваща синдикални организации на музеи, галерии, библиотеки, читалища, музикални и танцови изкуства, поддържа митинга на сътрудниците си от НФ „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “. Екипът на Русенската художествена изложба към този момент съобщи позицията си и също се включи в митинга.

НСФ „ Култура “ към КНСБ одобри протестна декларация, която гласи следното:

„ На тристранни срещи през предходната 2021 година с присъединяване на синдикати, работодатели и специалисти от Министерството на културата, беше признато нарастване с 25 % на разходните стандарти за всички сектори в културата, считано от 1 януари 2022 година В браншовите контракти, ПОДПИСАНИ ОТ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА, бяха заложени минимални съществени заплати за обособените длъжности като коефициенти по отношение на минималната работна заплата за страната. Тези минимални заплати дружно с главната активност на културните институции трябваше да бъдат обезпечени с въпросното 25-процентно нарастване.

Вместо това в проектобюджета за 2022 година е заложено нарастване в бюджета на браншовете в културата от 5 % за музеи и галерии до 9,2 % за библиотеки!

Ясно е, че с сходни средства освен няма да бъдат постигнатите ДОГОВОРЕНИТЕ с Министерството на културата нараствания на заплатите, КОИТО ОТНОВО съдебна експертиза ДОБЛИЖАВАТ ДО МИНИМАЛНАТА ЗА СТРАНАТА, само че и културните институции няма да могат да правят главната си активност – заради увеличените неведнъж разноски за електрическа енергия, парно, консумативи и всевъзможни услуги!

Приемайки импортираните в бюджета параметри, Народното събрание би принудило българската просвета не просто на бедност, само че и да затвори порти! Обещаните през последните дни спомагателни 12 милиона лв. за просвета биха съдействали за нарастване на бюджетите във всички сектори – музеи, галерии, библиотеки, читалища, музикални и танцови изкуства – с към 20 %, което, въпреки и значително, е прекомерно незадоволително заради горепосочените аргументи.

УС на НСФ „ Култура “ – КНСБ, помнейки обещанието на новото управление на Министерството на културата, че си слага за цел „ достъп на всички български жители до просвета “, приканва Народното събрание ДА ОСИГУРИ ДОГОВОРЕНОТО 25-ПРОЦЕНТНО УВЕЛИЧЕНИЕ ЗА ВСИЧКИ БРАНШОВЕ В КУЛТУРАТА!

УС застава зад митинга на нашите сътрудници от НФ „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “ и приканва своите членове за алегорични протестни дейности по места. УС си резервира правото да призове към ефикасни дейности и митинги на цялата културна колегия, както това се случи през есента на 2015 година! “
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР