Синдикатът Образование анализира посочената като трудно работеща политика за изграждане

...
Синдикатът Образование анализира посочената като трудно работеща политика за изграждане
Коментари Харесай

Синдикати искат средствата за образование да са 6% от БВП

Синдикатът " Образование " проучва посочената като мъчно работеща политика за създаване на модерна физическа среда, профилирани кабинети, физкултурни салони, басейни,  STEM центрове и други Този стандарт беше закрепен в Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО), само че наредбата за неговото осъществяване закъсня с съвсем петилетка. Разбира се, физическата визия на актуалната просветителна институция беше ориентирана единствено и само към новооткриващите се учебни заведения и детски градини, декларира доктор Юлиян Петров - ръководител на Синдиката " Образование " към КТ " Подкрепа ".

Той отбелязва, че " четейки Наредба 24 от 10 септември 2020 година за физическата среда и осведомителното и библиотечното обезпечаване на детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка за личностно развиване, и без експертни знания, разбираме, че българските храмове на образованието имат потребност от десетки милиарди левове, с цел да изпълнят условията на Наредбата и да замязят най-малко малко на европейските просветителни институции ".

Синдикатът заяви, че е направил проучване и в него се открива, че 77,9 % от интервюираните считат, че, с цел да се приложи Наредбата за физическата среда във всяка просветителна институция, то българският парламент би трябвало да реализира единодушие за целта обучение, като фиксира средствата за обучение в размер на 6 % от Брутният вътрешен продукт.

40,7 на 100 от запитаните учители, шефове и родители са уверени, че стандартът за физическа среда и осведомително и библиотечно обезпечаване би трябвало да се извърши до пет години с подобаваща национална тактика.

" Стандартът за физическа среда да се съобрази с новите прочувствени настройки и промени в децата. Да се намерения за смяна или анулация на класно-урочната система в настоящия ѝ тип. Нечовешко е 6-7 часа възпитаник да стои седнал и да усвоява познания в една и съща среда , в една и съща общественост като клас, с едно разписание на часовете. В действителния живот човек не живее с едни и същи хора по възраст, а поддържа връзка с разнообразни възрастови групи, влиза в разнообразни общности - креативен - с едни хора, научни - с други хора, действия по ползи - с друга група хора и т.н " , е мнението на участник в проучването.

Друг респондент е споделил: " Всички учебни заведения би трябвало да оферират сравнима с " бутиковите " 119-то и 51-во учебно заведение физическа среда. Не е обикновено учебните заведения да се чудят от кое място да търсят средства за съществени належащи поправки, тъй като районните и общинските администрации отхвърлят да ги финансират ".
Участниците са предложили да се изградят във всички учебни заведения съвременни кабинети по всички образователни дисциплини, като се финансират всички положителни хрумвания на учители и възпитаници.

" Очевидно политиката за физическата среда и осведомителното и библиотечното обезпечаване не е работеща, а разделянето на учебните заведения на " бутикови " и " нискобюджетни " трасира неравноправие у българските деца по тяхното конституционно право за еднакъв достъп до качествено обучение.

Синдикатът " Образование " предлага национална тактика за предпочитано финансиране на просветителните институции, като до 2028 година се доближи 6 % от Брутният вътрешен продукт за обучение. До 2028 година всички учебни заведения да бъдат финансирани, с цел да преминат на едносменна организация на просветителния развой, което е и условие на ЗПУО. Да се вмени на учебните настоятелства интензивно обезпечаване на средства, които да се осъществят в създаване на подобаваща физическа среда в учебните действия. Да се диференцира и понижи данъчната ставка на компании за строителни услуги, които работят в просветителни институции.

Разбира се и простата математическа сметка сочи, че, с цел да заприличаме външно и физически на европейските просветителни институции, ще ни трябват десетки милиарди лв., само че, в случай че има късмет за национално обединяване, то образованието е единствената опция ", декларират от учителския профсъюз.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР