Синдикатът КТ "Подкрепа" ще поиска в Закона за държавния бюджет

...
Синдикатът КТ "Подкрепа" ще поиска в Закона за държавния бюджет
Коментари Харесай

Синдикат ще поиска 1000 лв. минимална заплата, но очаква отказ от правителството

Синдикатът КТ "Подкрепа " ще изиска в Закона за държавния бюджет за 2020 година да бъде заложена минимална работна заплата от 1000 лв.. Икономическият консултант на синдиката Ваня Григорова, която се кандидатира и за самостоятелен евродепутат на последните избори, счита, че това минимално заплащане все още дава отговор почти на продуктивността на труда. Все отново нейните упования са, че държавното управление надали ще се съгласи с предлагането.

Програмата на кабинета планува през идната година минималното заплащане да се усили от 560 лева на 610 лева, а през 2021 година да доближи 650 лв..

Според Григорова ръководещите няма да се съгласят с сходно предложение, тъй като преди последните парламентарни избори даже е било записано заледяване на минималната работна заплата и единствено изключителните избори са били мотив държавното управление да промени желанията, с цел да "съблазнява българските служащи ".

Изчисленията й демонстрират, че заплатите в България са към една четвърт от средноевропейските, а продуктивността на труда в страната е към 50 % от средноевропейската,

Отделно общественият министър Бисер Петков има концепция да се върви към минимални заплати по стопански браншове, а да отпаднат договарянията за минимални осигурителни приходи, които още веднъж бяха бойкотирани от бизнеса. В случая КТ "Подкрепа " са съгласни с тази опция, защото стартирали това предложение през последните 10 години. Но разминаване с бизнеса се получава, защото работодателите упорстват национална минимална заплата, а единствено минимални заплати по сектори. Синдикатът пък желае минимални заплати по сектори, само че единствено в случай че се резервира националната минимална работна заплата.

Григорова напомни, че за идващите две години в средносрочната прогноза е планувано нарастване на минималната работна заплата. Григорова изрази вяра българските ръководещи, които и да са те, през идващия мандат да заложат още веднъж възходящо увеличение на минималната работна заплата, защото даже и да изпълнят актуалните си планове, тя към момента ще е фрапантно по-ниска от най-ниската в Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР