Синдикат Образование“ анализира решенията на националните общински институции в области,

...
Синдикат Образование“ анализира решенията на националните общински институции в области,
Коментари Харесай

Удължават междусрочната ваканция на всички ученици?

Синдикат " Образование “ проучва решенията на националните общински институции в области, в които е оповестена грипна зараза. В тези области се постанова практиката да се вкарва отдалечено образование, само че дали това е съответстващо при съществуване на към 30 % заболели възпитаници и учители? Решението за въвеждане на онлайн образование е в полза на учениците, само че дали то кореспондира със способността на учителите да извършват служебните си отговорности тогава, когато са заболели? Очевидно не.

По този мотив Синдикат " Образование “ направи национално проучване, с присъединяване на учители и родители. На въпроса " Правилно ли е решението да се вкарва ОРЕС, при оповестяване на грипна зараза? “, 89,6 % са дали отговор, че не е вярно и единствено 10 % считат, че това е положително решение.

Интересен е отговорът на участниците на идващия въпрос " Трябва ли да се обезпечава заместващ преподавател, при онлайн образование, в случай че той е болен? “, като единствено 38,5 % от интервюираните считат, че би трябвало да се обезпечи заместващ преподавател, а 50,1 % считат, че не би трябвало.

По отношение на еднодневната междусрочна почивка и въпроса " Може ли по отношение на възходящата епидемиологична заплаха, в полза на учениците да се удължи еднодневната междусрочна почивка с няколко дни? “ 69,8 % дават отговор, че ваканцията би трябвало да бъде удължена с 4 дни, до края на седмицата и да бъде от 5 до 9 февруари. 25,3 % считат, че междусрочната почивка би трябвало да се усили с 2 дни. 2,8 % считат, че не би трябвало да се удължава.

Синдикат " Образование “, по отношение на това проучване счита, че не е вярно решението да се афишира отдалечено образование по време на грипна зараза, тъй като няма по какъв начин заболели възпитаници да бъдат принуждавани да се образоват и заболели учители да извършват своите трудови отговорности. Синдикатът предлага институциите да се възползват от контрактуваните в член 39, т.6 от КТД по смисъла на член 105 от ЗПУО и член 156а от КТ, 5 дни.

Следствен отдел към окръжна прокуратура " Подкрепа “ ще предложи на МОН да усили междусрочната почивка с два или четири дни, в полза на запазване здравето на възпитаници и учители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР