Синдикалната федерация на служителите в МВР и Синдикатите на служителите

...
Синдикалната федерация на служителите в МВР и Синдикатите на служителите
Коментари Харесай

Няма да бъдат бити и влачени полицаите и надзирателите в палатките, но и баничка да не чакат

Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и Синдикатите на чиновниците в пандизите в България вършат палатков лагер пред министерството на финансите. Исканията им остават същите – нарастване на главните хонорари. Сиреч: Искаме пари! Чак след финансовите искания идва зовът за промени.

Ако настояванията им не бъдат задоволени, те били подготвени на „ радикални “ дейности. Какво значи „ радикални “? Ще ни бият ли или ще ни обгазяват?

Щенията на служителите на реда и надзирателите ги знаем, те са едни и същи – финансови. Често са удовлетворявани, което се потвърждава от обстоятелството, че Министерство на вътрешните работи е с бюджет към 1,6 млрд лв.. Всяка година в допълнение се отпускат към 200 милиона за нарастване на заплатите.

Сигурно доста служители на реда са недоволни от заплащането. Но те са постъпили на работа, изцяло осведомени къде ще работят, какво ще работят и какво ще получават.

Гражданите обаче са недоволни от това, ак значително чиновници на Министерство на вътрешните работи си правят работата. Доверието във вътрешното ведомство може да наподобява положително, само че спрямо това към Народно събрание, прокуратура и някои политици. Реално жителите не имат вяра, че служителите на реда пазят техните права и ползи.

Полициите по света имат девизи от десетилетия. В Съединени американски щати девизът е " Служа и пазя ". Във Франция - " Строгост и правораздаване " ; в Англия - " Спокойствие и сигурност " ; във Финландия - " Винаги отбрана " ; в Испания – „ Всичко за хората “…

Авторитетът на служителите на реда и службите за сигурност зависи от това по какъв начин пазят жителите и от резултатите в битката с престъпността.

Тук царува безпорядък в системата от години. Той произтича от съобразяването с ползите на съмнителни кръгове, някои от които чисто мафиотски.

Забележете: Кандидатите за Академията на Министерство на вътрешните работи са към този момент 0,5-1 човек за свободно място. Някога са били по 5-8 души. Във Франция за едно място в полицията аплайват 12-17 индивида. За 50 места за комисари претендентите са към 3 хиляди. На тежките състезания за служители на реда в Швеция се явяват 13-15 души за едно място. Дори в Монголия за едно място се борят 8-10 души. Същото е в Германия. Във Финландия претендентите са 16-18 за едно място.

У нас доста от чиновниците даже не минават през Академията. Набират се по други признаци и рекомендации, нерядко се промъкват хора на групировки, бизнес кръгове и мафиотски формирования. В същото време същинските експерти се гонеха от системата, с цел да се даде път на политически комфортни лица. Така беше до момента.

Но стачкуват за още пари. Срещу какво? Какъв е техният принос във вътрешната сигурност?

За надзирателите в затворите… Едномесечен престой в ареста или в пандиза коства на индивида с повдигнато обвиняване или на всеки озовал се там, тъй като е бил неуместен на Борисовия режим, коства сред 1300 – 3000 лв.. Тези пари се дават на съответните надзиратели с цел да си обезпечи арестанта или пандизчията медикаменти, долни дрехи, храна и други „ екстри “. Ако чиновник е пощальон за дрога, мобилни телефони или с приятелите на хора отвън закона, месечните „ добавки “ доближават до 7, 8 и повече хилядарки. Това е социална загадка. За да стане човек надзорник на несъмнено място, „ таксата “ варира от 40 000 лв. до над 100 хиляди. И това не е кой знае каква загадка.

Важни позиции в структурата на полицията и службите в Министерство на вътрешните работи от време на време понякога костват много повече, само че там критериите са по-други. Търси се преданост към политически и мафиотски играчи. Най-подходящи са подвластни, алчни и компрометирани екземпляри.
Две думи и за промените. От години се дават образци със страни, където преструктурирането на системата за сигурност е приключило и резултатите са налице. Численият състав на глава от популацията на полицията в Австрия, Швеция, Нидерландия, Финландия, Германия и други страни е 2-3 пъти по-малък. Но подборът е непоколебим, условията високи, резултатите доста положителни и надлежно заплащането е в пъти по-високо от това в България.
Синдикати в този момент надигат глас и заплашват с палатки и радикални дейности. Защо мълчат за проблемите? Защо 12 години се кланяха на Борисов и компания, а в този момент търсят „ правдивост “? Някакви причини имат, само че жителите имат доста повече, с цел да не им занесат една баничка с айрян и да ги поддържат морално.
Думите първоначално, които звучат като клетва пред мафионски необут са на някогашния вътрешен министър, с опрощение, Младен Маринов. В момента този човек е народен представител от ГЕРБ. А синдикален водач надига глас за деполитизация. Досега спаха ли, когато им нареждаха политически аргати?

Обществената оценка за служителите на реда би трябвало да е най-важна. Докато не заслужат доверието на жителите, възнагражденията им ще наподобяват незаслужени.
От друга страна, протестиращите униформени в палатки са спокойни, че никой няма да им се нахвърли с ритници и псувни, да ги задържи и влачи по арестите. Защото те са по силовите способи.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР