Символично увеличение на първоначално обявената цена е постигнато в проведения

...
Символично увеличение на първоначално обявената цена е постигнато в проведения
Коментари Харесай

Общинска фирма продаде имоти на търг с един участник

Символично нарастване на в началото оповестената цена е реализирано в извършения директно преди локалните избори търг на общинското сдружение „ Пазари Изток “ ЕАД, на който са продадени два негови лични парцела в регион „ Студентски “. Това се вижда от оповестеното съобщение на ЕАД-то за резултатите от процедурата и от отговори на изпълнителния шеф Даниела Стойкова на въпроси на „ Сега “. С получените пари „ Пазари Изток “ има намерение да строи 3-етажен паркинг на пазара „ Ситняково “

В търга за всеки парцел е взел участие единствено по един кандидат-купувач. В резултат компаниите са оповестени за спечелили след едно-единствено повишаване на офертата. За 365 256 лева, със единствено 7000 лева над първичната цена от 358 256 лева без Данък добавена стойност, е закупен имот с повърхност 1049 кв. м на ул. “Димитър Страшимиров “ 4 в регион „ Студентски “, което прави по 348 лева на квадрат. 313 498 лева, или единствено 5000 лева над цената от 308 498 без Данък добавена стойност, ще заплати вторият покупател на различен парцел на „ Пазари Изток “. Той се намира във вилна зона „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “ и е с повърхност 684 кв. м. При него цената на квадрат излиза 458 лева И двата имота са планувани за жилищно строителство.  

Освен спечелилите сдружения документи за присъединяване в търга са подали още две компании. Първата обаче не изпратила собствен представител на наддаването, а втората не попълнила съответно един от нужните документи. Резултатите от търга не са обжалвани, заяви Стойнева за „ Сега “. Спечелилите претенденти са поканени да се явят в средата на декември в офиса на сдружението за подписване на прелиминарен контракт.

Купувач на първия парцел е бургаска строителна компания. От уеб страницата й проличава, че тя строи интензивно в региона на Студентски град и сега продава жилища и в други здания в същата част на столицата. Вторият парцел е платен от записаното в София сдружение „ Церовски ВГ 2007 “ ООД. През последните години поданици от жк „ Слатина “ стачкуваха против желание на компанията да строи в притежавана от нея междублокова градинка.

Проверка в уеб сайтове за недвижими парцели демонстрира, че постигнатата цена за двата терена, изключително за първия, не е изключително висока за региона на Студентски град, който сега интензивно се застроява. От обявите проличава, че притежателите на свободни имоти избират не да продават парцелите си против пари на кв. м, а против обезщетение от застроената повърхност. Най-често желаният % е сред 25 и 35 на 100, като за някои обекти той доближава до 40% от издигнатото. За парцелите, които въпреки всичко се продават и са с достъп до асфалтирана улица, може да се открият цени от 200 и 250 евро на кв. м. Цената на по-атрактивните парцели доближава и даже надхвърля 400 евро.   

Решението за провеждането на търга от „ Пазари Изток “ бе взето на едно от последните съвещания на предишния Столичен общински съвет. Първоначално към двама парцела имаше и трети – на ул. „ Тодор Кожухаров “ 16 с повърхност от 980 кв. м и в началото оповестена цена от близо 347 000 лева На идващото си съвещание обаче СОС реши да извади този парцел от предмета на търга.

ДЕБАТИ

Обявяването на процедурата породи разгорещени разногласия и бе подложено на критика от представители на опозицията. В хода на дебата стана ясно, че „ Пазари Изток “ е в относително положително финансово положение и към края на юни т.г. има налични 1.7 млн. лева и няма заеми. Въпреки че парите му стоят замразени съвсем без рента, сдружението упорства да продаде свободните си парцели и да похарчи към 700 000 лева от получените пари за строителството на паркинг на пазара „ Ситняково “.

Общинската съветничка от Българска социалистическа партия Милка Христова оспори целесъобразността на желанието с мотив, че цената на парцелите е подценена и че „ Пазари Изток “ има задоволително пари за плануваната инвестиция. Друг аргумент против търга бе, че не е направена точна и ясна оценка за цената на бъдещия паркинг и за възвръщаемостта от него. Социалистите предложиха на тях да се построят общински жилища, само че предлагането не бе признато. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР