Симеон II гостува в предаването Неделята на NOVA по случай

...
Симеон II гостува в предаването Неделята на NOVA по случай
Коментари Харесай

Симеон II: Ако събаряхме паметници, нямаше да я има Триумфалната арка

Симеон II гостува в предаването „ Неделята на NOVA ” по случай годишнината от оповестяването на Независимостта на България от княз Фердинанд.

Независимостта е нещо релативно в международния подтекст, България си има еднаквост от епохи. Така че въпросът е да се преценява човек с действителността и най-много да разбере, че самостоятелност в цялостния смисъл е невероятно да има за никой, даже и за най-великите страни. Въпрос и на естетика. Това съобщи пред NOVA Симеон II.

Той изясни, че не е виждал дядо си Фердинанд I, който афишира Независимостта на България.

„ По стичане на събитията ние бяхме в Египет, той в Кобург. Майка ми се притесняваше да отидем до Кобург, тъй като беше покрай Германска демократична република. Но кореспондирахме доста публично по някой празник ”, описа той.

Симеон II разяснява и днешната политическа обстановка. Относно контракта за добросъседство със Северна Македония, той съобщи, че е „ за ” добросъсетство и „ за ” естествените връзки.

„ Не бива да се политизира и НАТО. Тук е въпрос на обща воля на дадени страни, където сме усетили, че ни е мястото ”, съобщи Симеон II. „ Много хора възприемат, че щом сме в НАТО и НАТО до гроб. Това не е съществено. Не става въпрос за това. Но би трябвало да се балансира, докъдето има интерес. Не бива да се абсолютизира и да се трансформира в нещо политическо, което да е фактор за разкол с други страни. Това е напълно неправилно ”, съобщи Симеон II.

Относно изложбата, отдадена на 9 септември, Симеон II сподели: „ Наясно сме какво е било в края на Световната война, какво е настъпило, какви системи е имало. Ако със Съветския съюз е било да се освободим от нацизма – те го виждат по този метод. Ние може би сме го изпатили по различен метод. Защо да се подчертава върху това? Не го намирам за ползотворно ”, разяснява Симеон II.

„ Когато станах министър председател, имаше някои наши съграждани, които ми предложиха, внушиха, да се събори паметника на Съветската войска, тогава им споделих, че в случай че всяко държавно управление или всеки режим се отнася по този начин към предишното, няма да има нито Триумфалната арка, нито Пирамиди, нито нищо. Ако толкоз ги нервира, за не го гледат, като минават оттова ”, сподели Симеон II.

„ Това, което е потребно за България, го усещам като нещо естествено да го върша ”, съобщи Симеон II. Запитан дали има бъдеще монархията, той сподели: „ Имало е и монархии преди 3000 години, имало е диктатури, републики и всевъзможни режими. Една парламентарна монархия мисля, че е най-демократичната система, само че това си е мое мнение ".

Относно развиването на България, той разяснява: „ Винаги може да е по-добре, само че може и да е по-лошо. Мисля, че би трябвало да се съобразяваме с действителността и да не сме толкоз черногледи. Да сме малко по-позитивни и с готовност нещата да се оправят. А не да се оплакваме и да се усещаме най-бедните ”.
Източник: nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР