Симбиозата между медии, НПО-та и политически партии разкрива в свое

...
Симбиозата между медии, НПО-та и политически партии разкрива в свое
Коментари Харесай

Как работи мрежата от медии, НПО-та и партии около кръга "Капитал"

Симбиозата сред медии, НПО-та и политически партии разкрива в свое следствие организация " Монитор ". Едни и същи хора работят в медиите на Огнян Донев, Иво Прокопиев и Сашо Дончев, по-късно препират материалите си през непознати издания, а от там трансферират тематиките в НПО-то, следени също от техни хора, прецизира пък Канал 3.

Едни и същи хора стоят на входа и на изхода на така наречен „ вести “, продуцирани от едни и същи режисьори.

В предишното водачи на Неправителствени организации бранша у нас бяха Иван Кръстев, Огнян Минчев и Красен Станчев, които са близки до някогашния министър председател Иван Костов. Сега на мода са Евгений Дайнов, семейство Даниел и Ружа Смилови, юристите Александър Кашъмов и Михаил Екимджиев.

Кадри на кръга „ Капитал “ интензивно се употребяват за представители. Репортери, минали през „ Дневник “, „ Капитал “ и „ Медиапул “, се включват интензивно в НПО-сектора. Често те съчетават както журналистическата си активност, по този начин и тази в неправителствения бранш, където имат задачата да се борят за екология, права на индивида, независимост на медиите, правосъдна промяна и други значими тематики за техните началници.

След като е основано журналистическо и НПО-звено, идва ред и на партийното строителство. В момента медиите от кръга " Капитал " влагат съществено в пет партии, които не съумяха да влязат в Народното събрание - „ Да, България “, „ Зелените “, ДЕОС, Български земеделски народен съюз и ДСБ. Преди това имаха други планове, като в първия кабинет на ГЕРБ съумяха да вграждат и няколко основни министри като Росен Плевнелиев (станал по-късно и президент на България), Трайчо Трайков и Симеон Дянков. В царския кабинет пък разполагаха с Лидия Шулева.

Сред най-ярките образци за съвместителство на журналистическа с Неправителствени организации роля е Иван Бедров, който е някогашен кадър на неуспялата телевизия на Прокопиев Re:TV и закрития „ Капитал daily “, а сега създател на Клуб З на Огнян Донев и на българската секция на „ Дойче веле “. Бедров се е подвизавал в настоятелството на Института „ Отворено общество “.



Иван Бедров претендира за самостоятелност, само че постоянно до него са медийните босове Иво Прокопиев и Сашо Дончев. Участва най-вече в полемики, чийто уредник са техните медии. А хотел " Балкан " (бивш " Шератон " ) е обичано място за техните сбирки.

Николай Стайков, също е бвш кадър на „ Капитал “. След това стана лице на „ Протестна мрежа “, а в този момент работи в ново НПО- „ Антикорупционен фонд “, получил грант от 900 000 лв. от " Америка за България ".



Откакто не е пресаташе на Иван Костов, Стояна Георгиева е притежател на уебсайт. В последните години се радва на финансирането на " Америка за България ".
Активно се употребяват и полемики и кръгли маси със същите участници. Целта е така наречен полемика да влезе в отчет. За предпочитане на непознато Неправителствени организации, с цел да бъде с по-голяма тежест. След това житейският път на отчета с опорните точки продължава също по две посоки. Единият вид е опорките, към този момент препрани през имиджа на непознатото Неправителствени организации, да бъдат представени от свързани публицисти. След което същите тези публицисти се самоцитират в българските медии. Случаите са безчет, само че най-добре се виждат в съдействието сред „ Медиапул “, чийто ръководещ редактор и съучастник на Стояна Георгиева – Ясен Бояджиев, и българската секция на Дойче веле, чийто постоянен създател е той. Веднъж пуснати публикациите му в „ Дойче веле “, те незабавно са препечатвани и в „ Медиапул “. И противоположното. Същата орис имат и материалите на Александър Андреев от българската секция на „ Дойче веле “. За да върне услугата, той също толкоз постоянно употребява за създател освен Бояджиев, само че и различен кадър на „ Медиапул “ - Полина Паунова, както и и Иван Бедров от „ Клуб З “. Така осведомителният поток в трите медии извънредно постоянно се припокрива, като на процедура създателят е един и същи човек.


Полина Паунова работи за " Медиапул " и телевизия БИТ. Иначе се води и гражданска активистка. Компетентна е по тематики от правосъдна промяна до екология и обучение. Участва във всички " ивенти ", в които ще има и телевизионно отразяване. На фотографията е с Мирослава Тодорова от Съюза на съдиите по време на митинг на магистрати.

Цялата тази скица за окупиране на входа и на изхода на „ новинарския поток “ в страната лъсва в цялостния си искра първо на доктрина в стенограмите от АРГО-гейт, а преди няколко месеца и на процедура.


Графика: " Монитор "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР