Силвия Великова (вляво) и Даниела Късовска (вдясно) свидетелстваха за натиск

...
Силвия Великова (вляво) и Даниела Късовска (вдясно) свидетелстваха за натиск
Коментари Харесай

Вечерни новини: СЕМ ще сезира прокуратурата за цензура в БНР, Съветът на ЕС одобри Кьовеши за европрокурор

Силвия Великова (вляво) и Даниела Късовска (вдясно) свидетелстваха за напън в БНР

© Юлия Лазарова Скандалът със спряното за пет часа лъчение на Българското национално радио в петък се обрисува да продължи като престъпен разказ, откакто ръководената от претендента за основен прокурор Иван Гешев незабавна инспекция не съумя да откри кой и по чие разпореждане е прекъснал сигнала на БНР, което е част от системата на националната сигурност. Това се разбра през днешния ден от прокуратурата, която се оказва единствената институция в страната с отношение по невижданите събития, разрастващи се в публичното радио от седмица.

А българските превозвачи, които се надяваха на новия Европейски парламент да преразгледа признатия от предходния му състав пакет " Мобилност ", сигурно са останали разочаровани през днешния ден. Комисията по превоз в Екологичен потенциал отхвърли импортираното от българските евродепутати предложение новите правила за водачите, които ще обиден транспортните компании от Източна Европа, да бъдат върнати за ново разглеждане. Мнозинството от гласувалите срещу предлагането в комисията беше обезпечено от представители на крайнодесни политически обединения от Германия и Франция. Това развиване демонстрира и какъв брой съответна на ползите на България е подкрепяната от българските националисти концепция за трансформиране на Европейски Съюз в " Европа на отечествата ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Съветът за електронни медии ще сезира прокуратурата за цензура в БНР

Това стана ясно преди срещата в медийния регулатор в четвъртък с редколегията и публицисти, които свидетелстваха пред членовете на Съвет за електронни медии за оказван напън върху и от генералния шеф Светослав Костов да смъкна от ефир водещата на утринното предаване на стратегия " Хоризонт " Силвия Великова поради сериозната й позиция към номинацията и процедурата за избора на Иван Гешев за основен прокурор. Те настояха за оставката на Костов.

Какво следва? С препращането на случая в прокуратурата и от органа, който е акредитиран да взима решения по съдържателните проблеми на държавните радио и телевизия, членовете на Съвет за електронни медии на процедура отхвърлят да поемат отговорност .Също през днешния ден основният прокурор Цацаров разгласи, че ръководената от Иван Гешев инспекция за спряното лъчение на БНР предишния петък не е съумяла да откри отговорен, защото техническият шеф на радиото е отрекъл да е внасял документа за профилактика, който генералният шеф е подписал. Не е изключено Цацаров да разпореди инспекцията и по сигнала на Съвет за електронни медии за цензура още веднъж на Гешев, който ще би трябвало да проверява кой е оказвал напън от негово име върху генералния шеф на БНР. Защо е значимо? Изходът от сегашната рецесия в БНР ще даде значими отговори за степента, до която е стигнало завладяването на страната от нелегитимни ползи.Основания за подобен извод дава фактът, че обществено политици от разнообразни цветове отпред с премиера Борисов показват възмущението си от случилото се в БНР, само че никой не слага въпроса кой е оказал напън върху генералния шеф, който Цацаров в това време оправда за незаконното замлъкване на радиото с изказванието, че не е знаел. ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Мнозинството от българите не знаят за откривани нови фабрики

Само 9% от българите са разбрали за разкриване на нов цех в страната през последната година, демонстрират резултатите от изследване на организация " Тренд " по поръчка на Германо-българската индустриално-търговска камара. Около 60% от интервюираните не могат да си спомнят по кое време за последно е бил открит нов цех . Тези резултати изненадват на фона на интензивното отразяване в малките екрани на откривани обекти от премиера Борисов.

Лаура Кьовеши е на финалната права за европейски основен прокурор

Бившият антикорупционен прокурор на Румъния Лаура Кьовеши към този момент е съвсем сигурен избор за първия по рода си прокурор на Европейски Съюз, откакто в четвъртък нейната кандидатура бе подкрепена в Съвета на Европейски Съюз от посланиците на 17 от 23-те страни, които се причислиха към новосъздадената европейска прокуратура . Кьовеши остана единственият претендент за поста след отдръпването на французина Жан Франсоа Бонер. Предстоят следващи договаряния сред Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент, който към този момент на два пъти гласоподава в интерес на Кьовеши.

Италия чака алегоричен стопански напредък

Новото италианско държавно управление чака по-слаб стопански напредък през тази и идната година, настояват няколко източника на Reuters. Според тях през тази година Брутният вътрешен продукт ще нарасне с едвам 0.1% , а следващата година с 0.4% . Новата прогноза ще залегне в рамката на бюджета на страната за идната година, който би трябвало да бъде показан пред Европейската комисия през идващия месец.

Разкрита е интернационална мрежа за измами с платена телевизия

Международна незаконна мрежа, която правила измами с платена телевизия, е била разкрита при акция с присъединяване на няколко страни и координирана от " Евроджъст " в Хага, и разследвана от прокурори от Неапол и Рим, с поддръжката на правосъдни и полицейски органи от България, Германия, Гърция, Франция и Нидерландия.
Щетите, нанесени от незаконната формация, се правят оценка на близо 6.5 млн. евро, при интервенцията е прекратена дейността на повече от 200 сървъра в Германия, Франция и Нидерландия, а над 150 PayPal акаунта на нарушители са блокирани.

ГАФ НА ДЕНЯ
Българска национална телевизия демонстрира карта на Украйна без Крим


В централната емисия вести на 18 септември в сряда Българска национална телевизия сподели карта, на която Крим не е част от Украйна. В четвъртък украинското посолство заяви, че е изпратило писмо до генералния шеф Емил Кошлуков с гледище за опровергаване и за припомняне на формалната позиция на България в поддръжка на териториалната целокупност и държавния суверенитет на Украйна. На уеб страницата на държавната телевизия във видеото с тази емисия продължава да се демонстрира същата карта

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР