Силвия Аздреева изкачи и връх ЛхотцеВпечатляващо постижение записа Силвия Аздреева,

...
Силвия Аздреева изкачи и връх ЛхотцеВпечатляващо постижение записа Силвия Аздреева,
Коментари Харесай

Българка покори Еверест

Силвия Аздреева изкачи и връх Лхотце

Впечатляващо достижение записа Силвия Аздреева, която в два следващи дни изкачи Еверест и Лхотце.

В рамките на експедицията на фамозния планинар и височинен лидер Нирмал Пурджа българката първо стъпи на 15 май на първенеца Еверест (8849 м). На 16 май тя стигна и до четвъртия по височина осемхилядник – Лхотце (8516 м). Според информация на уредниците родената в Петрич Аздреева е една от тримата участници, които са съумели и на двата върха. Другите са Хуан Диего Мартинес (Мексико) и Реми Клос (Южна Африка), а съставът е бил воден от най-хубавите шерпи в света.

“Нашата невероятна първа група реализира задачата си – написаха във Facebook водачите. - С съвършен прозорец от време нейното самообладание беше възнаградено. Този тим беше брилянтен – в действителност мощен, положителен и решен да учи и да бъде най-хубавият. За нас от „ Елит Експед “ беше наслаждение да ви водим и да гледаме по какъв начин вашата мощ и убеденост нараства – не бихме могли повече да се гордеем с вас “, предава.

Голямата задача пред Аздреева беше да снима на Еверест формалната топка на Мондиал 2022 по футбол, само че към момента няма удостоверение дали го е направила.

Зад гърба си Силвия има нанагорнище и на хималайския връх Ама Даблам (6812 м). Водач на експедицията тогава още веднъж бе Пурджа, който завладя всичките 14 осемхилядника единствено за 6 месеца и 6 дни - международен връх за Гинес.

Първата българка на Еверест е юристката Петя Колчева, която стигна до върха на 22 май 2009 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР