Силно задлъжнелите страни членки на Европейския съюз трябва да получат

...
Силно задлъжнелите страни членки на Европейския съюз трябва да получат
Коментари Харесай

Реформата на финансите в ЕС: всяка държава с индивидуален план за дълга

Силно задлъжнелите страни членки на Европейския съюз би трябвало да получат повече време, с цел да понижат равнищата на държавния си дълг. Това взеха решение през днешния ден финансовите министри на Европейски Съюз, подкрепяйки проектите на Европейската комисия, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. 
 
Строгите правила на блока за държавния дълг и бюджетния недостиг бяха замразени, защото като пандемията от ковид принуди даже спестовни страни като Германия да усилят доста дълга си. 

Руската инвазия в Украйна също накара страните от Европейски Съюз да вземат повече заеми от финансовите пазари, с цел да смекчат икономическото влияние на войната. 

Днешното съглашение " води към метод, който ще бъде по-силно съгласуван със спецификите на всяка страна при намаляването на дълга ", съобщи шведският министър на финансите Елизабет Свантесон след срещата в Брюксел. 

През ноември Европейската комисия показа хрумвания за идна промяна на разпоредбите на Европейски Съюз за дълга и недостига, като предложи от страните членки да продължи да се изисква да понижат дълга си до 60 %, а недостига си - до 3 % от брутния вътрешен артикул (БВП), само че с по-бавни темпове.

Министрите на финансите на Европейски Съюз се договориха Комисията да създаде система, посредством която членките на Европейски Съюз да оферират, в съгласуваност с други страни от Европейски Съюз, самостоятелни проекти за понижаване на дълга.

Тези проекти ще дадат на страните с несъразмерен дълг повече време да доближат подобаващи равнища на задлъжнялост, като се вземат поради нужните вложения, да вземем за пример в битката с изменението на климата, и промени.

Финансовите министри от Европейски Съюз обаче означиха, че би трябвало да се разиска по-подробно, по какъв начин да се разработят тези проекти за понижаване на дълга, по какъв начин да се прави оценка напредъкът и в какви случаи те могат да бъдат удължени.

Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят проектите за промени по-късно този месец, преди Комисията да показа обстоен план за законодателен акт.

Министрите на финансите на Европейски Съюз дефинираха и насоките за годишния бюджет на блока за 2024 година, като подчертаха смисъла на това икономическа поддръжка за Украйна да продължи.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР