Силният растеж при жилищното кредитиране може да създаде условия за

...
Силният растеж при жилищното кредитиране може да създаде условия за
Коментари Харесай

Средната ипотека у нас нарасна до 180 хил. лева на човек – ще има ли бум на „лошите кредити“?

Силният напредък при жилищното кредитиране може да сътвори условия за по-голяма задлъжнялост на семействата, предизвестяват от Българска народна банка. В централната банка регистрират, че междинния размер на новите заеми нараства до 180 хиляди лева, оповестява Българска национална телевизия. 
Прочетете още
Причината е повишаването на жилищата и потребността кредитополучателите да вземат по-голям заем. Увеличава се и междинната дълготрайност за погашение на заема до 25 години. Възможно ли е отрицателните стопански трендове да се развият дотам, че попречат на семействата да изплащат заемите си?

България е измежду водещите страни в Европа по растеж на заплатите. Освен това обществените заплащания също се усилиха, което оказа помощ на страната да премине през рецесиите от последните три години.

" Доходите, в това число и тези, които се дават на страната - приказваме за пенсионни и обществени заплащания, бяха значително увеличени през последните няколко години, което даде опция България да премине сполучливо последните 2 рецесии ", разяснява доктор Юлиан Войнов, икономист.

Именно затегнатият пазар на труда в действителност не разрешава на огромна част от страните от еврозоната или Съединени американски щати, да изпаднат в рецесия точно заради положителното заплащене и търсенето. Повишаването на приходите на популацията въздейства отрицателно на инфлацията, само че въпреки това пък подкрепя икономическата интензивност.

" Действително европейската стопанска система е подложена на разтърсвания. Важното за България е да имаме още по-бърз стопански напредък. Охлаждането на стопанската система към момента не ни е засегнало, само че ние би трябвало да се стремим точно в тази обстановка, в която другите страни изпитват компликации още по-бързо да растем, с цел да имаме по бързо повишаване на приходите и да стигаме стандарта на живот в Западна Европа. Това би трябвало да се случи през повече вложения, индустриална политика, по-добро потребление на европейските средства. Виждате - още не сме получили втория транш по ПВУ. Смятам с допустимо най-бързо влизане в еврозоната, за жалост и там не съм оптимист, че това ще се случи през идната година и да привличаме огромна част от производствата, които се връзщат в Европа и би трябвало да се връщат тук, в България ", сподели Атанас Пеканов, икономист.

Банките у нас добре преценят риска от изпадане в несъстоятелност на кредитополучателите, само че не чакат утежняване на обстановката.

" Заетостта при нас и стопанската система работят относително добре. Разбира се, имаме закъснение в темпа на напредък и у нас, само че нещата не са трагични, те са в границите на естественото, предстоящо закъснение на икономическата интензивност в случай, че наблюдавахме такива съществени шокове, каквито бяха растежът на енергийните, на питателните артикули. Нарастването на лихвените проценти, всичко това значително тези отрицателни шокове ги изконсумира и те се осъществиха. Не чакам трагично утежняване на икономическата ни интензивност в кратковременен проект ", счита Борис Петров, финансист. В банковия бранш не чакат растеж при неприятните заеми.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР