Силите на САЩ потайно са изпратили най-малко 30 заподозрени чуждестранни

...
Силите на САЩ потайно са изпратили най-малко 30 заподозрени чуждестранни
Коментари Харесай

САЩ потайно изпращат терористи на ДАЕШ от Сирия в Ирак

Силите на Съединени американски щати потайно са изпратили минимум 30 обвинени задгранични бойци на терористичната формация ДАЕШ ( " Ислямска страна " ), хванати в Сирия през предходната година и в края на 2017 година, с цел да бъдат съдени в Ирак. Това демонстрират изявленията с мъжете, иракски източници и правосъдни документи, оповестява " Ройтерс ".

Трима от мъжете са наказани за участие в ДАЕШ и са наказани на гибел от иракски съдилища, до момента в който петима са наказани на пожизнен затвор. Четирима от тях са споделили пред " Ройтерс ", че са били изтезавани в пандиза, което от организацията не са могли да потвърдят.

Иракската работа за битка с тероризма е отрекла, че арестуваните са били трансферирани в техен арест от Сирия през 2017 и 2018 година, а също по този начин е отрекла изказванията на арестуваните за изтезания.

Докато ориста на хиляди бойци на ДАЕШ, хванати в Сирия, остава нерешена, почти 30 обвинени задгранични джихадисти са били трансферирани в Ирак през 2017 и 2018 година, откакто са били хванати от подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили (СДС), сочат иракски правосъдни документи, американски архиви за задържане, разследващи и правосъдни източници, както и хора, осведомени с въпроса.

От Централното командване на Съединени американски щати, което управлява американските сили в Близкия изток, са отказали да разясняват разкритията на " Ройтерс ", само че са признали провокациите, които съставляват арестуваните, хванати от Съюз на демократичните сили, чиято власт не е интернационално приета.

" Проблемът с задграничните терористични бойци, задържани от Съюз на демократичните сили в Сирия, е извънредно комплициран проблем ", разяснява представителят на Централното командване капитан Бил Урбан.

Съединени американски щати желаят страните да поемат отговорност за своите задгранични бойци посредством " правосъдно гонене, рехабилитационни стратегии или други ограничения, които в задоволителна степен попречват арестуваните от наново ангажиране в тероризъм ", добави той.

" Оставаме ангажирани с необятен кръг интернационалните сътрудници, с цел да се подсигурява, че тези задгранични терористи в никакъв случай повече няма да заплашат никого ", посочи Бил Урбан.

Осмина мъже, наказани за тяхната роля в ДАЕШ - от Белгия, Франция, Германия, Австралия, Египет и Мароко - са били интервюирани от " Ройтерс " по време на появяването им в иракските съдилища.

Те са декларирали, че откакто са били хванати в Сирия от силите на Съюз на демократичните сили, те са били разпитвани за ролята им в ДАЕШ от силите на Съюз на демократичните сили и Съединени американски щати. Те са показали, че са били арестувани най-вече в изолираност в американски военни бази в Иракски Кюрдистан или в Йордания, преди да бъдат предадени в иракски арест.

Съюз на демократичните сили са отказали да разясняват въпроса с прехвърлянето на пандизчии. Съюз на демократичните сили са декларирали, че желаят да се отърват от задграничните бойци, тъй като не са в позиция да ги изправи на подсъдимата пейка.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп упорства европейските страни да вземат назад жителите си измежду повече от 2000 обвинени задгранични бойци, хванати по време финалните борби за разгромяването на терористичната формация в Сирия по-рано тази година.

Съединени американски щати и европейските съдружници организираха диалози с Багдад за вероятно огромно прекачване на пандизчии от Сирия, които да бъдат съдени в Ирак от началото на година, показват западни дипломати, иракски и американски публични лица. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР