Силите на ООН в Мали ускориха изтеглянето си, тъй като сигурността се влоши

...
Мироопазващата мисия на ООН в Мали ускори изтеглянето си от
Коментари Харесай

Мироопазващата мисия на ООН в Мали ускори изтеглянето си от град Бер на север след вълна от боеве.

Мисията на ООН, известна като MINUSMA, каза в изявление в неделя, че „влошаването на сигурността“ е наложило нейното заминаване.

„MINUSMA отложи изтеглянето си от Бер поради влошаването на сигурността в района и високите рискове, които носят нашите сини каски“, казаха силите на X, известен преди като Twitter.

„Призовава всички заинтересовани страни да се въздържат от всякакви действия, които биха могли допълнително да усложнят операцията.“

Висш служител на местната сигурност каза, че мисията на ООН е напуснала „без инцидент“.

През последните дни ръководеният от туареги северен бунтовнически алианс, наречен Координация на движенията на Азавад (CMA), обвини малийските сили и войските на руската група Вагнер в нарушаване на примирието, като атакуват силите му близо до Бер.

Армията на Мали не отговори на обвиненията на CMA, но каза, че шестима нейни войници, разположени в града, са били убити от „въоръжени терористични групи“.

Сражението продължи в неделя между бунтовниците и войските на Мали, според говорителя на CMA Мохамед Елмаулуд Рамадан.


Неочаквано заминаване

Нарастването на насилието породи опасения относно възраждането на сепаратистко въстание в страна, потънала в безредици от 2012 г. насам.

CMA се стреми към независимост от малийската държава и контролира повечето райони на север.

Следователно напускането на MINUSMA дойде като неочаквано искане от Мали през юни, тъй като силите бяха там през последното десетилетие. Тяхното присъствие помогна за осуетяването на бунтовнически сепаратистки бунт, ръководен от туарегите, чрез подписването на Алжирското споразумение от 2015 г.

MINUSMA имаше около 11 600 войници и 1500 полицаи в страната.

През 2012 г. въоръжени групировки отвлякоха въстанието на туарегите, като техният бунт в крайна сметка се разпространи в съседните Буркина Фасо и Нигер, убивайки хиляди и прераствайки в една от най-тежките хуманитарни кризи в света.

В резултат на това нестабилността в страната помогна на военното правителство на Мали да завземе властта чрез преврати през 2020 г. и 2021 г. Военните ръководители също са обвинени в „тежки нарушения на човешките права“, според ООН.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР