Силистра. Приключиха дейностите по изграждане на дървена ограда около сегашната

...
Силистра. Приключиха дейностите по изграждане на дървена ограда около сегашната
Коментари Харесай

Приключват поддържащите мероприятия в колонията на къдроглавия пеликан в резервата „Сребърна“

Силистра. Приключиха дейностите по създаване на дървена ограда към сегашната колония на къдроглавите пеликани в Поддържан резерват „ Сребърна “. Това оповестиха от пресцентъра на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе . Оградата цели запазване на мътилата и люпилата на предпазените птици от набезите на диви прасета и хищни бозайници. Заедно с това до края на годината ще се слагат нови платформи за гнездене на предпазените птици.

Тези действия се осъществят в границите на изпълнявания от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе план: „ Управление на сукцесионните процеси и възстановяване на качеството на местообитанията на предпазени водолюбиви типове във влажната зона в ПР „ Сребърна ”, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година ”.

Дървената ограда е с дължина към 242 метра, построена е към наличните известни гнездови колонии, като височината ѝ е 2 метра. Тя е ситуирана сред тръстиковия масив и гнездовата колония за предотвратяване на гнездата от достъп на хищниците. Съоръжението не огражда колонията напълно, а единствено от страната на тръстиковия масив, откъдето нормално хищниците доближават гнездата. Оградата е на разстояние както от платформите, по този начин и от наземните площи, които нормално се употребяват за гнездене.

В рамките на плана за тази година се планува построяването на три понтона, върху един от които ще бъде инсталирана дървена платформа вид шейна. През 2023 година се планува слагането на два понтона, върху всеки от които ще бъде инсталирана по една дървена платформа вид шейна.

Използването на понтонни и комбинирани платформи дава благоприятни условия за монтаж и ремонт при нужда, както и за преместването им. Предвижда се на ново място в тръстиковия масив да бъде осъществено окосяване на тръстика и обезпечаване на площи за гнездене. Мястото е несъмнено вследствие на изследване на гнездовите привички на типа, местонахождение на съществували в предишното гнездилища, разбор на факторите, определящи избора тук-там за гнездене от птиците.
Фирмата реализатор на дейностите се ангажира с гаранционна поддръжка на оборудванията – оградата и платформите.

Една от заканите върху гнездовия развой на къдроглавия пеликан в ПР „ Сребърна “ е унищожаването на люпилата от диви прасета и хищни бозайници. Заплахата е сериозна, защото води до разстройства в гнездовия развой – птиците загнездват наново, само че дребните се излюпват по-късно и има заплаха да посрещнат неподходящите метеорологични условия на есента незадоволително укрепнали и готови за независим живот. Такива набези върху гнездовата колония са следени постоянно, с честота от няколко години. Последно през април 2021 година е следено заличаване на мътилото на наземно гнездящите двойки в колонията от три индивида енотовидно куче (Nyctereutes procyonoides). Заплахата е разпозната, както в Плана за деяние за запазване на къдроглавия пеликан в България 2013-2022 година, по този начин и в обновения План за ръководство на ПР „ Сребърна “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР