Силистра. Да бъде обсъдена идеята за въвеждане на интегрален тест

...
Силистра. Да бъде обсъдена идеята за въвеждане на интегрален тест
Коментари Харесай

Милена Дамянова, Комисия по образованието и науката: Предстои широка дискусия за промяната на изпита по български език и литература за учениците от десети клас

Силистра. Да бъде разисквана концепцията за въвеждане на интегрален тест вместо изпити за назубрени уроци се ангажира ръководителят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова на срещи с учители от Силистра. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . По време на диалозите с педагози от Дулово беше препоръчано да има интегрален тест на правилото на SAT или TOEF, вместо изпити по предмети за учениците от десети клас при довеждане докрай на просветителния стадий. В срещата взе участие и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
На срещите педагозите показаха утвърждението си за смяната на изпита по български език и литература, чиито две елементи бяха обединени в една, по този начин както изисква Законът за предучилищното и учебното обучение. „ Колегите дадоха своите оферти за вероятно бъдещо въвеждане на сходен интегрален тест, като някои от тях подчертаха, че той не е чужд за системата “, акцентира Милена Дамянова. Тя уточни, че концепцията на сходен тест е до ревизира уменията на учениците като цяло, а не дали знаят уроците по обособените предмети наизуст. " По тематиката следва обаче необятна полемика ", добави ръководителят на Комисията по образованието и науката.
В рамките на визитата си в област Силистра Милена Дамянова гостува и на детска градина „ Иглика “, където прегледа новата сензорна зала и беседва с екипа за поддръжка за личностно развиване. Екипът, който се грижи за децата, изрази поддръжката си за концепцията на закона - ресурсните учители да бъдат непрекъснато в детските градини и учебните заведения. Една от първите детски градини в страната, приложила новия закон, е също детска градина от Силистра – „ Нарцис “.
Милена Дамянова беседва с учебния съвет на Езиковата гимназия в Силистра, чиято възпитаничка е самата тя. Обсъдена беше новата самодейност на Комисията по образованието и науката - Клуб „ Дебати “, като учениците към този момент предложиха тематики, които да бъдат прегледани на първото съвещание.
Над 2 млн. лв. е инвестицията по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ в област Силистра. Това са пари за кариерното насочване на учителите, за студентски практики, стипендии, за училищен практики, за подкрепяща среда, акцентира Милена Дамянова. Още 9 526 305 лв. са планувани по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “, където са средствата за развиване на ИКТ-програмите, за практики на възпитаници и студенти, за кариерно насочване, за занимания по ползи, уточни тя. От тези средства 4,5 млн. лева са единствено за възстановяване на качеството на просветителната среда, 426 113 са за подготовка на преподавателите, добави ръководителят на Комисията по образованието и науката.
На срещите с преподавателите от региона ръководителят на Милена Дамянова изслуша предложенията за по-добра работата в учебните заведения и детските градини, както и за провокациите пред учителите. Пари по европейските и национални стратегии има задоволително и е належащо само професионална работа за тяхното осъществяване беше маркирано по време на диалозите. Министър Красимир Вълчев акцентира, че приоритет в работата на Министерството на образованието и науката са възстановяване на материалната база и модернизиране на процеса на образование.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР