Силен, на моменти бурен вятър имаше днес в цялата страна.

...
Силен, на моменти бурен вятър имаше днес в цялата страна.
Коментари Харесай

Силен вятър нанесе сериозни щети в няколко области, частично бедствено положение обявиха във Враца

Силен, на моменти плевел вятър имаше през днешния ден в цялата страна. В няколко области стихията нанесе съществени вреди, а във Враца оповестиха отчасти бедствено състояние поради провалите, съобщи Българска телеграфна агенция.

За днешния ден в страната бе в действие предизвестие на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за мощен южен вятър. В областите Монтана и Враца предизвестието бе за червен код, за пориви напразно до 30-35 метра в секунда. За областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, София-област, Кърджали и Хасково предизвестието бе от втора степен - оранжев код, а в останалите 20 области важеше жълт код.

Към 18:00 часа довечера от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че екипите на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ са реагирали на над 270 сигнала за катастрофи, свързани със мощния вятър. Към момента 240 пожарникари и спасители вземат участие в ликвидирането на 41 сигнала, резултат от динамичната метеорологична конюнктура. По-голямата част от сигналите са свързани с паднали дървета и/или клони и елементи от покривни структури, изолации и други, допълват от Министерство на вътрешните работи.

Екипите в София са реагирали на над 250 сигнала

По информация на Столична община, общо 256 сигнала за паднали дървета, клони, огради, ламарини, билбордове са отработили екипите на Столичната пожарна дружно с дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ и „ Зелена система “ на Столична община.

Всички екипи на общината започнаха работа още през нощта по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова и продължиха през цели ден реакция на сигнали във връзка със мощния вятър. От системата 112 са постъпили 510 сигнала, множеството от които за паднали дървета и счупени клони и огради в разнообразни региони на София.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология поривите напразно в обособени квартали на столицата са достигнали до 90 км/час. Най-силни са били поривите към 11 часа в южните квартали на града.

Заради неприятните метеорологични условия четири пътнически самолета бяха пренасочени за кацане в Пловдив, шест към Букурещ, а един – към Солун, поради мощния вятър в София. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на Летище София.

Сигнали за пет катастрофи с паднали дървета имаше и за региона на Боровец.

Служители на Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Перник са реагирали на пет случая на паднали клони и дървета на пътните платна, както и на част от светофарна уредба в центъра на регионалния град. Това оповестиха от пресцентъра на дирекцията и разясниха, че няма потърпевши хора и нанесени съществени материални вреди на коли и недвижимо имущество.

Частично бедствено състояние оповестиха във Враца

Още към 10:00 часа през днешния ден Кризисният щаб на Община Враца разгласи отчасти бедствено състояние поради ураганния вятър. Съобщено бе за паднали и изкоренени дървета, повредени елементи от покривни структури и фасади на здания, прекратени електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови боклуци, обърнати химически тоалетни.

Има прекратени електропроводи в кварталите на Враца „ Бистрец “ и „ Кулата “. Селата Паволче, Челопек, Лютаджик и Бели извор са без електрозахранване, възобновено е зареждането на Баница, споделиха за Българска телеграфна агенция от Община Враца.

По предложение на Кризисния щаб към Община Враца 19 януари бе разгласен за неучебен ден за учениците от 1 до 12 клас във Враца. Филиалите на детски градини в селата Бели извор, Чирен, Косталево, Нефела, кварталите “Бистрец ” и “Кулата ” също няма да действат поради проблеми с електрозахранването.

Силният вятър разпали сухи треви в Монтанско

В Монтана вятърът бе със скорост 17-20 метра в секунда и пориви на моменти над 20 метра в секунда. На няколко места в региона имаше паднали върху пътищата дървета, които са отстранени навреме от екипите на пожарната, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Монтана.

На основния път Е-79 в региона на изхода от Монтана за Враца и София дърво е паднало върху движещ се микробус. Паднали върху пътищата дървета са отстранени в село Бързия, на железопътния прелез в село Боровци, на улица „ Александровска “ в Берковица, в местността „ Чепраза “ край Берковица и на шосето сред Вършец и село Спанчевци. Силният вятър в композиция с човешка немарливост е разпалил няколко пожара в сухи треви и шубраци в община Берковица – край село Ягодово са изгорели 30 декара, а край село Замфирово – 40 декара. Пожар е горял и край село Черкаски в община Вършец. От вятъра се е самозапалил комин във Вършец, който е загасен от пожарната.

В Търговище поривите напразно доближиха 17 метра в секунда

Поривите напразно в Търговищко доближиха 17 метра в секунда, което се равнява на към 61,2 км/час. Максималните пориви са били през нощта, и през днешния ден вятърът продължава да е мощен, сподели по-рано за Българска телеграфна агенция ръководителят на Метеорологичната обсерватория в Търговище Красимира Стойчева. Общинските екипи са реагирали на сигнал за дърво, паднало на пътя за село Баячево.

За на следващия ден, 19 януари, също се чакат мощни и рискови пориви напразно

Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в Габрово изнесе данни от Национален институт по метеорология и хидрология за иден рисково мощен вятър за 19 януари. Обявеният червен код важи за областите Габрово, Монтана, Враца, Ловеч и Велико Търново. Предупреждението е за плевел, стремителен южен вятър - фьон, с пориви в южните елементи от региона към 30-35 метра в секунда (108 – 126 километра в час).

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР