Сигурно сте чули или чели тая сензация – че Стъки

...
Сигурно сте чули или чели тая сензация – че Стъки
Коментари Харесай

Факторът “Стъки”

Сигурно сте чули или чели тая сензация – че Стъки блъсна патрулка на КАТ? Да, естествено, ами по какъв начин. Ако не бяхте, трябваше да сте и ням, и кьорав. От неделя след обяд всички малките екрани и радиа я тиражират в репортажи съвсем на всеки кръговиден час. Кулминацията в медийното отразяване на проблема настъпи в утринните блокове през вчерашния ден сред 6,30 и 7,30 часа. Всички тв водещи оповестиха с самоувереност, че „ Стъки ще даде още детайлности “ за конфликта си с полицейската кола, след който двама служители на реда са с комоцио. По лицата им се четеше законна горделивост, че са създали всичко допустимо, с цел да не се гърчи драгият фен в това неутолимо любознание, което, допуска се – а и по какъв начин ли би могло да бъде другояче – е провокирал въпросният Стъки с интервютата, които даде предходния ден по Българска национална телевизия, Btv, NOVA и други.

Кой е Стъки ли?
Нима не знаете? Кой кореспондент или редактор би повярвал, че има хора като вас! Не и тези в утринните блокове, които оповестяват тоя прякор по този начин естествено и подразбиращо се, както биха съобщили, примерно, името на президента на Съединени американски щати. А името прави новината. Поради което ето – от нищо и никаквия факт, че някой блъснал с аудито си откъм гърба автомобил със светеща синя лампа, смачкал го и ранил тежко патрулирашите с него служители на реда, стана същинска сензация.

Апропо, за незнаещите: Стъки – това е Станислав Недков – емемей войник и брачен партньор на Юлияна Дончева, някогашна тв водеща и царска депутатка, а в този момент бизнесдама. Малцина щяха да научат прочее по какъв начин се споделя по персонална карта, в случай че не беше пратил в болница двете ченгета и не беше направил на хармоника транспортното им средство. А още по-малко хора щяха да схванат, че той от 4 години насам е президент на Българската федерация по смесени бойни изкуства (ММА) и понастоящем е играч в Ultimate Fighting Championship (UFC). А UFC e дом на топ класирани ММА състезатели в международните класации и е провел над 300 световноизвестни събития.

Но по този начин е то. В България няма по какъв начин да се прочуеш, в случай че не направяш някоя огромна пакост.

Обяснимо съгласно Стъки злополуката с потърпевшите чиновници на Министерство на вътрешните работи е дребна пакост – съвсеееем дребна. Понеже чиновниците по негови думи са „ живи и здрави “ – той самичък се убедил в това, като им оказал помощ да излязат от купето, смачкано до неразбираемост. И може да се каже дори, че никаква пакост не е станала. Цитирам: „ Това е един случай, който за жалост се случва постоянно в нашата страна и не е застрахован нито един участник в придвижването. В случая има и трети автомобил, който малко преди този момент минава на алено. Може би несъобразено от чиновниците на реда му е осъществена инспекция на платното за придвижване “.
Правилно разбрахте. Несъобразена полицейска инспекция, значи. И ние не бяхме чували за такава, а бяхме чували за „ несъобразена скорост “ единствено. Но несъмнено има и „ несъобразена инспекция “ – не се съмнявайте в това. Ако нещо в казаното, повтореното, потретененото, почетвъртеното и т. н. от Стъки не беше правилно, министърът на вътрешните работи Валентин Радев щеше да се обади да го опровергае. А той си замълча.
„ Замълча “ ли казахме? Мълча като като риба в тия два дни, до момента в който емемей боецът, който му попиля патрулката, плуваше в медийно внимание и се изливаше в изявленията. И тон не издаде, а камо ли някой бисер да падне от устата му – нещо от рода на това „ Не мислим, а действаме “, което изръси, откакто рецидивистът Пелов избяга от пандиза през парадния портал, въоръжен с револвер и придружаван от другар с нож в ръка. Впрочем, Пелов, преди да му доскучае в килията, също даде поредност изявленията за героичния си обир, съпроводен с похищение и пукотевица по четирима служители на реда.

Пази, Боже да съпоставяме Страшилището на софийската околия със Стъки, който е състезател с чисто правосъдно минало и една неплатена санкция за превишена скорост. Сравняваме методът към събитията от страна на Министерство на вътрешните работи и неговия министър.

Вътрешното министерство онемя, още откогато шефът му Цветан Цветанов ( 2009-2013) взе думата вместо всички останали, работещи или пребиваващи на заплати там. Само спомен остана от постоянните брифинги в Столична дирекция на вътрешните работи и РДВР-тата, месечните, тримесечните и годишните конференции. В последните години Златко Баретата е приказвал 10 пъти повече по вестници и студиа, в сравнение с полицейските представители и шефове на служби, взети дружно. Ако същото съпоставяне създадем с юристите и пиарите на задържаната за рекет кметица Иванчева, то ще наподобява още по-фрапантно. Закономерно беше май факторът Стъки да изземе съответните функционалности на управлението на силите на реда.

Той проучва пътната конюнктура и държанието на двамата катаджии по времето преди да им провокира мозъчни разтърсвания: „ За страдание патрулиращите служители на реда, в желанието да глобяват нарушителя, не преценяват, че въпреки всичко стопират в пътното платно на околовръстен път, където позволената скорост е 80 км/ч и минават коли с такава скорост. В едно от трите платна се стопират колите. Там няма спешна лента, няма отбивка. Малко по-късно аз пристигам от Симеоновско шосе, загъвам, виждам, че има включени буркани, само че няма спешни светлини, което основава чувството, че тази кола се движи. И, когато осъзнах, че тази кола е спряла, не можах да спра “.

После Стъки даде препоръки на жителите предвид на тяхната сигурност: „ Слагайте коланите си! Аз постоянно си поставям моя и той ме избави. “

Обърна се и към законодателите в полза на чиновниците на КАТ: „ Време е законодателната власт да контролира местата за прекъсване на патрулиращи служители на реда – къде могат да отбиват коли. В Германия патрулиращ автомобил, когато желае да спре за инспекция извършител, го води до места, които не пречат на придвижването и не основава причина за произшествия “.

Край на цитатите. Гледали сте интервютата, знаете по какъв начин е и по-нататък. Как мислите – за какво не вземе министър председателят Борисов да назначи Стъки за вътрешен министър?

Боецът завърши делото

„ По нашето законодателство аз съм отговорен, макар че колите са спрели в платното за придвижване. Поемам виновността, актът ще бъде заплатен “. С тия думи Стъки завърши досъдебното произвеждане за злополуката на околовръстното шосе още в неделя. В понеделник софийската районна прокуратура популяризира известие, че производството се води под надзора на държавното обвиняване. Извършен е оглед, само че следва предопределение на експертизи и разпити на очевидци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР