Сигурно си мислите, че лекарствата се произвеждат в огромни фарамцевтични

...
Сигурно си мислите, че лекарствата се произвеждат в огромни фарамцевтични
Коментари Харесай

3D принтери ще печатат лекарства по заявка



Сигурно си мислите, че медикаментите се създават в големи фарамцевтични заводи, струващи милиарди долари и в действителност сте прави, само че това напълно скоро може да се промени. Изследователи от Университета на Глазгоу показаха нов развой на основаване на " реактори ", който могат да създават медикаменти. Процесът употребява специфичен 3D принтер на стойност 2000 $. Откритието ще разреши на лекарите да създават и основават лекартства при епидемии и редки болести, а в бъдеще потребителите биха могли да си синтезират ибупрофен в домашни условия.

Процесът звучи елементарен, когато учените го разказват, само че работата по него е траяла съвсем 6 години. Използвайки 3D принтера, откривателите са отпечатали разнообразни съдове с размерите на бутилка за минерална вода. Тези разнообразни съдове могат да правят четири химични реакции в себе си в 12 стъпки - в това число пречистване и изпаряване. Съдовете на процедура стават дребни химически заводи, в които лекарите прибавят разтворители, реагенти и други химикали, с цел да произведат обещано лекарство.

Самите химикали могат да бъдат сложени в херметически касети за принтера, които да изискват минимална интервенция от потребителите, с цел да бъде основано обещано лекарство, пишат учените в оповестения труд. Важна част от цялата скица са рецептите, които разделят производството на елементарни стъпки, които всеки може да следва.

Използвайки тази техника, учените са произвели мускулния релаксант баклофен, лекарство срещу спазми и разнообразни лекарства за корем. Процесът елементарно може да бъде уголемен до доста други медикаменти. Разбира се, следва още доста работа, преди сходни принтери да излязат от сферата на прототипа - основно регулации и справяне с капацитет за злоупотреби. Според нобеловия лауреат по химия Фрейзър Стодарт обаче, това изобретение може да се окаже крайъгълен камък за модерната фармацевтика.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР