Сигурно е, че след евроизборите в края на май не

...
Сигурно е, че след евроизборите в края на май не
Коментари Харесай

Йотова: Евровотът разруши хегемонията

Сигурно е, че след евроизборите в края на май не можем да кажем, че жителите на Европейски Съюз стоят в профил и следят това, което става в Брюксел и Страсбург и не се интересуват от европейската тематика. Това съобщи пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и някогашен евродепутат. 

„ За страдание това не се отнася за нашата страна. Но това, че интензивността (средно за Европейски Съюз, бел. ред.) надмина 50% - през 2014 на евровота тя бе на санитарния най-малко – може би най-слабият резултат от позиция на присъединяване за целия интервал от основаването на Европейския парламент като избирателен орган “, сподели Йотова в предаването „ Събота 150 “ на стратегия „ Хоризонт “. 

„ Дали това се дължи на засиленото присъединяване на антиевропейските партии или че доста европейски жители взеха решение да не дадат в техни ръце европейския план, е въпрос на сметки… Едно е несъмнено, след тези избори имаме доста основни промени “, добави тя. 

Йотова акцентира, че за първи път от доста години е разрушена хегемонията сред лявото и дясното – социалдемократи и Европейската национална партия, които години наред определяха високите постове в Комисията, в Екологичен потенциал, по-късно и ръководителя на Съвета, както и висшия представител за външна политика. 

„ Тази година имаме още едно предизвикателство, макар че, сякаш наблюдаващи и политици не желаят да го поставят в една кошница, само че то е реалност – промяната на председателското място на Европейската централна банка. Марио Драги е с изминал мандат и е доста значимо кой ще поеме и с каква политика поста му “, уточни вицепрезидентът. 

Тя посочи като значимо и съвсем удвоеното наличие в Екологичен потенциал на членове на демократичния алианс, както и извънредно мощното показване на зелените партии: „ А антиевропейските партии няма да имат блокираща квота “. 

„ Промени ще има и след октомври, когато ще забележим какво ще се случи с Брекзит “, когато се чака английските евродепутати да изоставен Екологичен потенциал, сподели още Йотова. 

Според нея тематиката миграция не се трансформира в съществена тематика за евроизборите. 

„ Всички европейски жители, в това число и ние, ще бъдем доста по-внимателни към това, което се случва в Брюксел “,
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР